Революція в апостольській столиці: директором музеїв Ватикану вперше стала жінка

04.01.2017
Революція в апостольській столиці: директором музеїв Ватикану вперше стала жінка

Барбара Ятта.

Папа Франциск не кидає слів на вітер. Він не лише заявляв, що в Католицькій церкві має бути більше жінок на керівних посадах, а й реалізує слова на практиці. Директором Ватиканських музеїв iз 1 січня призначена 54-річна Барбара Ятта. Вона буде першою в історії Ватикану жінкою на цій посаді. 
 
Про можливість її підвищення заговорили ще в червні 2016 року, коли Ятта посіла посаду віце-директора. До цього вона 14 років пропрацювала у Ватиканській бібліотеці, а шість років тому Папа Бенедикт XVI перевів її до відділу музейних архівів. Уже Папа Франциск півроку тому призначив її заступником тодішнього директора Ватиканських музеїв.

Цю посаду впродовж дев’яти років обіймав професор Антоніо Паолуччі, видатний італійський історик мистецтва. До праці у Ватикані він був директором флорентійської «Галереї Уффіці», перебував на посаді міністра культури Італії та керував роботами з реставрації базиліки святого Франциска Асизського, яка була пошкоджена землетрусом 1997 року. 
 
Барбара Ятта не приховує захоплення своїм попередником, але заявила, що не буде продовжувачкою його політики щедрого позичання мистецьких творів iз ватиканських архівів іншим музеям Італії та світу. Вона обмежить таку практику, до того ж різко. 
 
Вона підрахувала, що професор Паолуччі впродовж свого перебування на директорській посаді позичив іншим закладам культури 3,7 тисячi мистецьких творів. Хоча на цю посаду її призначив Папа Франциск, але пані Ятта не оминула критикою і його, зазначивши в одному з інтерв’ю, що чинний понтифік ще жодного разу не побував у Ватиканських музеях.

«Мабуть, він має важливіші справи. Я не буду його офіційно запрошувати, хай прийде, коли забажає», — іронічно зазначила директриса закладу культури, який був заснований понад тисячу років тому.