Вперше в Україні видрукувано 400 примірників україномовного «Молитовника» для незрячих

04.01.2017
У рік, що минув, відбулося кілька знакових подій, які змінили життя незрячих людей: у Луцьку вперше в Україні було видрукувано шрифтом Брайля 400 примірників україномовного «Молитовника».

Це стало можливим, у першу чергу, завдяки активній роботі Волинського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю зору «Генерація успішної дії» на чолі з Віталієм Ткачуком.

Вигравши конкурс громадських ініціатив Луцької міськради, ця організація придбала спеціальний принтер для друку брайлівських книг. Допомагали активістам у добрій справі Волинська єпархія УПЦ Київського патріархату та небайдужі громадяни. Речі, здавалося б, абсолютно буденні для цивілізованого світу, але в умовах нашого «толерантного» ставлення до потреб особливих людей і вони видаються перемогою. 
 
Через деякий час невеличке імпровізоване видавництво надрукувало кілька книг, зокрема і дитячих, які було розповсюджено по школах, бібліотеках і друкарнях. Саме літератури для найменшеньких найбільше бракує і на Волині, і в Україні. Тому Волинська обласна друкарня запропонувала кілька екземплярів кожної книги, які видаватимуть тут, дублювати шрифтом Брайля. Якби цю ініціативу підтримали інші українські видавництва — який би світ відкрився незрячим українцям! А поки що це лише справа совісті наших видавців. 
 
А в передноворічні дні журналісти волинського тижневика «Сім’я і дім» зробили подарунок землякам із вадами зору, видрукувавши випуск своєї газети шрифтом Брайля та розмістивши 10 матеріалів на 36 сторінках формату А4.Презентація цього видання та ще однієї новинки відбувалася в двох луцьких кафе «Аліса» і «Карабас Барабас», які першими зголосилися видрукувати ще й меню своїх закладів мовою для незрячих. Прикро, що з великої мережі ресторанів і кафе Луцька так мало підтримало цю добру справу. Незабаром у кількох мережах луцьких супермаркетів можна буде побачити буклети та наліпки на товарах шрифтом Брайля.