Новорічний подарунок: українські баскетболісти перервали серію поразок у Лізі чемпіонів

05.01.2017
Новорічний подарунок: українські баскетболісти перервали серію поразок у Лізі чемпіонів

Упевнено здолавши в гостях фінську «Катаю», «Хімік» відсвяткував свою другу перемогу в груповому раунді дебютного розіграшу Ліги чемпіонів. (Фото з сайта БК «Хімік».)

Перемога, котру в 11-му турі групового раунду Ліги чемпіонів здобув «Хімік», по суті, вже не може позитивно вплинути на турнірні перспективи южненського клубу.
 
Зазнавши в попередніх десяти матчах дев’яти поразок, український чемпіон міцно засів на дні свого октету, неймовірно віддалившись від першої четвірки команд, які, за регламентом, гарантовано отримують місце в «плей-оф».
 
Якщо точніше, то навіть володар підсумкової п’ятої позиції має хороші шанси зіграти в матчах на виліт, оскільки лише представник однієї з п’яти груп — найгірший колектив із тих, що посядуть у своїх «пульках» місце №5, — не зможе продовжити боротьбу в дебютному розіграші ЛЧ.
 
Утім можливостей піднятися в групі «В» на п’ятий щабель у «хіміків» практично не залишилося. 
 
Для того, аби спробувати зачепитися за «плей-оф» Ліги чемпіонів, підопічні Віталія Степановського мають не тільки виграти заключні три поєдинки в групі, а й дочекатися повного провалу від конкурентів.
 
Приміром, важко уявити, що нинішній володар умовно прохідного п’ятого місця — румунська «Орадеа» — не зможе в чотирьох матчах здобути необхідну для поперед­ньої кваліфікації в «плей-оф» одну перемогу. 
 
Значно ближче до наступної стадії змагань ЛЧ, ніж «Хімік» із його двома тріумфами в активі, перебувають російський «Автодор» та ізраїльський «Маккабі Медіа», котрі в десяти турах здобули чотири перемоги.
 
Хоча, здається, в заключних поєдинках групового раунду боротимуться ці колективи, радше, не за примарну перепустку до «плей-оф» суперліги, а за можливість узагалі продовжити єврокубкові баталії, котру отримають колективи, що посядуть шості місця в своїх октетах і відправляться до Кубка ФІБА Європа.
 
Зрештою, зіграти й у «плей-оф» цього турніру в «Хіміка» шансів не так багато, хоча, без сумніву, потенціал у найсильнішої команди України для цього є.
 
Здобута минулого вівторка гостьова перемога з різницею «+15» над фінською «Катаєю», що посідає в групі четверте місце, — яскраве тому підтвердження.
 
Після домашнього фіаско в листопаді минулого року (82:88) команді Степановського вдалося взяти у фінів переконливий реванш, при тому, що до зустрічі з южненцями «Катая» виграла в ЛЧ чотири матчі поспіль. Для «Хіміка» ж успіх у Карелії став першим гостьовим тріумфом у розіграші.
 
Залишається лише шкодувати, що чемпіон України так пізно знайшов свою гру.
 
Хай там як, а новий рік «Хімік» розпочав із перемоги. І це, без сумніву, не може не тішити команду, котру на внутрішній арені чекає непросте випробування, пов’язане з захистом чемпіонського титулу. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Чоловіки. Груповий етап. Матч 11-го туру. Група В. «Катая» (Фінляндія) — «Хімік» (Україна) — 61:76 (Раннікко (23) — Конєв (19)).
 
Турнірне становище: «Ле Ман», «Венеція» — 7 перемог/3 поразки, «Карсіяка» — 6/4, «Катая» — 6/5, «Орадеа» — 5/5, «Автодор», «Маккабі Медіа» — 4/6, «Хімік» — 2/9