Місія ОБСЄ розширюватиме свій контроль на всю територію Донбасу

05.01.2017
За даними Міноборони, впродовж 2016 року бойовики більш як 16 тис. разів порушили режим припинення вогню. З початком 2017 року так зване «Різдвяне перемир’я» лишилося лише на папері, хоча з моменту його оголошення минуло вже півтора тижня. 
 
Так, упродовж минулого вівторка окупанти 39 разів відкривали вогонь по позиціях українських сил. На щастя, жоден український військовий не загинув у цей період, однак двоє захисників України отримали поранення.
 
Ворожі мінометні обстріли не припиняються в районі селища Широкине на маріупольському напрямку й у селищі Луганське, що на Світлодарській дузі. Тоді як інші населені пункти поблизу Донецька, Луганська та Маріуполя ворог обстрілює переважно з гранатометів. 
 
Водночас міністр оборони Степан Полторак вважає, що Збройні сили України не порушили Мінських угод, коли взяли під свій контроль нові позиції в районі Світлодарської дуги (панівні висоти в районі села Новолуганське), оскільки, згідно з домовленостями, ця територія і так належить Україні.
 
«Що стосується наших міжнародних партнерів, таких звинувачень (у порушенні Мінських угод. — Ред.) немає, тому що їх бути не може по суті, оскільки ми не порушуємо Мінських угод. Взагалі, згідно з Мінськими угодами, ця територія (нові позиції в районі Світлодарської дуги) належить Україні. Ми всі переміщення робимо на своїй території», — заявив пан Полторак.
 
І додає, що на окупованій частині Донбасу наразі перебуває близько 5 тис. кадрових вояків iз регулярних військ Росії. Окрім них, iз підрозділами ЗСУ воюють 35 тисяч бойовиків не лише з числа місцевих, а й iз числа російських найманців.
За словами міністра оборони, на озброєнні у окупантів перебуває 600 танків, а також 1,3 тис. бойових машин, 760 артилерійських систем і 300 реактивних систем залпового вогню.
 
Тим часом місія ОБСЄ планує розширювати зони свого контролю на всю територію Донбасу і контролювати в першу чергу припинення бойових дій. Як заявив у Маріуполі голова ОБСЄ Себастьян Курц, необхідно реалістично підходити до можливостей місії, бо рішення у ній приймаються консенсусом.
 
При цьому пан Курц підкреслив, що ОБСЄ робитиме все, «щоб місія діяла якомога ефективніше, вела спостереження по всій території Донбасу і щоб зусиллями місії було досягнуто повне припинення вогню». Він також наголосив на важливості відновлення зруйнованої на Донбасі інфраструктури, однак підкреслив першочерговість забезпечення припинення вогню з обох сторін. 
 

ДО РЕЧІ 

Після звільнення окупованих територій на Донбасі ще має пройти 2-3 роки, перш ніж можна буде проводити вибори, вважає заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука. За його словами, не буде ніякої трагедії, якщо впродовж цих 2-3 років на звільнених територіях Донбасу працюватимуть військово-цивільні адміністрації.
 
«Путін давно прагне втюхати нам Донбас, але на своїх умовах. Або федералізація, або легітимізація існуючих банд — це його умови», — додав пан Тука.
 
Тоді як новий голова місії ОБСЄ Себастьян Курц вважає, що головною умовою проведення виборів в ОРДЛО має стати повне припинення вогню. Про звільнення окупованих територій, як умову проведення виборів, він не згадує.