Новий генсек ООН має налагодити співпрацю з адміністрацією Трампа

05.01.2017
Новий генсек ООН має налагодити співпрацю з адміністрацією Трампа

Антоніу Ґутерреш наголосив на потребі реформувати ООН.

Новообраний Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Ґутерреш у свій перший робочий день на посаді заявив про необхідність діалогу між країнами-членами для подолання розбіжностей, які досі існують всередині ООН. Також він наголосив на потребі реформувати систему розвитку організації.

«Саме сьогодні ми повинні утверджувати цінність багатосторонньої дипломатії. Саме сьогодні ми повинні визнати, що тільки глобальні рішення можуть допомогти вирішити глобальні проблеми, і що ООН є наріжним каменем цього багатостороннього підходу», — сказав новий Генсек організації.
 
Наприкінці грудня Ґутерреш висловив бажання зустрітися з обраним президентом США Дональдом Трампом для «налаго­дження конструктивного діалогу». Адже США є головним фінансовим спонсором ООН, а президент-елект неодноразово критикував діяльність цієї найвпливовішої міжнарод­ної організації.

Дональд Трамп 25 грудня виступив з особливо гострою критикою ООН. Його зауваження у мережі «Твіттер» з’явилися за кілька днів по тому, як Рада Безпеки підтримала резолюцію з осудом будівництва Ізраїлем поселень на окупованих палестинських територіях.

Трамп назвав діяльність ООН «сумною», хоча ніщо не вказує, що на цей коментар його наштовхнуло саме голосування щодо Ізраїлю.  Стосовно американсько-ізраїльських стосунків, то в Ізраїлі очікують від Трампа більш дружньої політики. Тим більше, що зі США вже досягнуто угоди про військову допомогу на 38 млрд. доларів.
 
Новообраний президент США Дональд Трамп вважає, що ООН не використовує свій потенціал і є лише клубом для приємного проведення часу. «ООН має настільки величезний потенціал, але наразі це лише клуб, де можна зібратися разом, поговорити і добре провести час», — поскаржився на своїй сторінці у «Твіттері» майбутній американський лідер.

Кількома днями раніше, 23 грудня, Трамп також висловлювався про ООН — тоді він заявив, що після його інавгурації в організації «все зміниться». ООН на момент свого заснування планувалася як колективний голос світу, страж світової демократії та порядку. Організація втратить своє первинне призначення, якщо стане лише «голосом Америки» та стражем інтересів господаря Білого дому.