Паралельними курсами: після «Золотого м’яча» Роналдо отримав іще одну «особливу» нагороду

11.01.2017
Паралельними курсами: після «Золотого м’яча» Роналдо отримав іще одну «особливу» нагороду

«Кращі з кращих» 2016 року (зліва — праворуч) за версією ФІФА: Клаудіо Раньєрі, Сильвія Нейд, Карлі Ллойд та Кріштіано Роналдо. (Фото з сайта www.fifa.com.)

Після шести років спільної коронації найкращого футболіста планети ФІФА та «Франс футбол» iз нового року вирішили рухатися паралельними курсами. 
 
Знаний французький журнал повернув собі уособлене право на вручення «Золотого м’яча», натомість Міжнародна федерації футбольних асоціацій започаткувала для кращого з кращих нову нагороду під назвою The Best (Найкращий).
 
«Франс футбол» свій трофей вручив «обраному» наприкінці минулого року, ФІФА ж відзначила «особливого» після завершення своєї двотижневої різдвяної відпустки.
 
Проте — незалежно від часових та географічних обставин — нагороду приймав один футболіст — півзахисник мадридського «Реалу» та збірної Португалії Кріштіано Роналдо.
 
Загалом, ні в кого не було сумнівів, що саме зіркового португальця назвуть найкращим гравцем 2016-го року.
 
Вигравши з «вершковими» титул найсильнішого клубу континенту, а з національною збірною — чемпіонат Європи, «К7» отримав непереборний аргумент у боротьбі за звання найкращого на планеті, притому що протистояв йому неперевершений геній сучасного футболу — аргентинець Ліонель Мессі.
 
Проте окрім звання чемпіона Іспанії, протиставити своєму затятому конкуренту Лео нічого не міг. Минулий рік і справді став неймовірно успішним для Роналдо.
 
«2016-й рік був найкращим у моїй кар’єрі. У мене було багато сумнівів, але трофей ФІФА відображає мої успіхи. Виграв важливі турніри — сумніви відпали. Це був неймовірний рік на особистому та спортивному рівнях», — заявив під час урочистостей, організованих ФІФА, «Найкращий» футболіст 2016 року. Головний опонент Кріштіано в боротьбі за Кубок The Best — Мессі — на церемонію до Цюріха не з’явився. Чим неабияк засмутив свого легендарного сіввітчизника Дієго Марадону.
 
«Я розчарований поведінкою Мессі», — зазначив поважний аргентинець. 
 
Загалом, жоден гравець «Барселони» не прибув до Швейцарії на гала-вечір ФІФА.
 
«Шкода, що тут немає каталонських футболістів», — не без іронії заявив зірковий португалець.
 
Примітно, що, починаючи з 2008 року, саме Ліонель та Кріштіано, змінюючи по черзі один одного, піднімаються на персональну вершину світового футболу.
 
Так, Мессі більше за всіх — п’ять разів — отримував «Золотий мяч». У Роналдо подібних відзнак на одну менше.
 
Водночас  португалець першим отримав титул The Best, удостоївшись таким чином найвищого ступеня футбольної величності.
 
Після втрати права на «Золотий м’яч» у ФІФА зробили потужний маркетинговий хід, охрестивши гучною назвою свою нову нагороду.
 
Своєму першому володарю вона неабияк зігріла «его», натомість його основного конкурента — певно, добряче розізлила.
 
Додамо, що звання кращого чоловічого тренера дісталося італійському очільнику сенсаційного чемпіона Англії-2015/2016 — «Лестера» — Клаудіо Раньєрі.
 
Титул кращого наставника в жіночому футболі віддали німкені Сильвії Нейд, яка привела свою національну збірну до оліміпйського «золота».
 
Нагороду ж кращої футболістки вручили американці Карлі Ллойд. При цьому до символічної збірної року потрапили: Мануель Нойєр («Баварія»), Дані Алвес («Ювентус»), Жерар Піке («Барселона»), Серхіо Рамос, Марсело, Лука Модрич, Тоні Кроос (всі — «Реал»), Андрес Іньєста, Ліонель Мессі, Луїс Суарес (всі — «Барселона»), Кріштіано Роналдо («Реал»).