Переможне «Ла-Ла»: хто «зірвав куш» на «Золотому глобусі»-2017

11.01.2017
Переможне «Ла-Ла»: хто «зірвав куш» на «Золотому глобусі»-2017

Райан Ґослінґ та Емма Стоун.

У Лос-Анджелесі пройшла 74-та церемонія вручення кінопремії «Золотий глобус», найпрестижнішої після «Оскара» кінематографічних нагород світу.
 
Претендентів відбирає і визначає серед них переможців Асоціація іноземних журналістів, акредитованих у Голлівуді. На відміну від «Оскарів», номінантів на «Золотий глобус» розбивають на три головні категорії: драма, комедія чи мюзикл та телепродукція.
 
У кожній iз цих категорій переможців (фільм, постановника, акторів, сценаристів) визначають окремо, тобто впродовж церемонії видають загалом три комплекти нагород у 25 номінаціях.
 
Цього року більшість нагород зібрав мюзикл «Ла-Ла Ленд», визнаний найкращим комедійним фільмом 2016 року. Стрічка перемогла в усіх семи номінаціях, на котрі претендувала.
 
Це рекордна кількість нагород за всю історію кінопремії «Золотий глобус». Це рекордне вшанування одного фільму; попередній рекорд належав нині вже класичним стрічкам «Політ над гніздом зозулі» (1975) та «Опівнічний експрес» (1978).
 
Американський трагікомедійний фільм-мюзикл «Ла-Ла Ленд» зняв режисер  Демієн Шазелл. Світова прем’єра стрічки відбулася 31 серпня на Венеційському міжнародному кінофестивалі, який вона відкривала.
 
В Україні фільм з’явиться у прокаті з 2 лютого. Це історія джазового піаніста, який закохується в молоду акторку в Лос-Анджелесі.
 
Назва стрічки є посиланням на побутово-розмовну назву Лос-Анджелеса, а також є американським евфемізмом для позначення стану людини, відірваної від реальності.
 
Актори Емма Стоун і Райан Ґослінґ, які виконали голов­ні ролі в «Ла-Ла Ленді», взяли призи за найкращу жіночу та чоловічу ролі відповідно. Також серед виграних мюзиклом номінацій – найкраща режисерська робота та найкращий сценарій (Демієн Шазелл), найкраща музика (Джастін Гурвіц) та найкраща пісня (City of Stars — «Місто зірок»).
 
Стрічка «Місячне світло» американського чорношкірого режисера Баррі Дженкінса, що розповідає про життя молодого афроамериканця, отримала «Золотий глобус» у номінації «Найкращий драматичний фільм». А найкращим драматичним актором визнано Кейсі Аффлека за роль у стрічці «Манчестер біля моря».
 
Трилер «Вона» спільного виробництва Франції, Німеччини та Бельгії нідерландського режисера Пола Верховена про долю парижанки, яка пережила важку психологічну травму, визнано переможцем у категорії «Кращий фільм іноземною мовою».
 
Славетна французька акторка Ізабель Юппер за головну роль у цій стрічці перемогла в категорії «Найкраща драматична акторка».
 
Нагорода Ізабель Юппер стала несподіванкою — фавориткою була Наталі Портман із роллю Жаклін Кеннеді у фільмі «Джекі». Найкращим драматичним серіалом стала британська «Корона», випередивши «Гру престолів» у цій номінації. Найкращий анімаційним фільмом визнано «Зоотрополіс».
 
Але головним героєм церемонії стала Меріл Стріп, яку відзначили почесним «Золотим глобусом» за життєвий внесок у мистецтво кіно.
 
Акторка, яка створила на великому екрані понад 50 незабутніх жіночих образів, уже 19 разів номінувалася на премію «Оскар» (рекорд в історії Голлівуду) і тричі вигравала її, 29 разів номінувалася на «Золотий глобус» (також абсолютний рекорд) і вісім разів перемагала. Інші її кінонагороди годі й перелічити.
 
На цьогорічній церемонії Меріл Стріп сказала: «Бути актором є величезним привілеєм. Ми маємо бути відповідальними в цій роботі».
 
Щоправда, вона тут же забула про неупередженість і гостро розкритикувала зі сцени новообраного президента США Дональда Трампа, згадавши, як той у ході виборчої кампанії спародіював журналіста з інвалідністю.
 
Трамп через «Твіттер» так само госто відповів їй, назвавши «занадто переоціненою актрисою у Голлівуді», а у випадку з журналістом його, мовляв, просто неправильно зрозуміли...