Голубці і кільце ковбаски: смачні рецепти від фольклористки Любов Сердунич

11.01.2017
Голубці і кільце ковбаски: смачні рецепти від фольклористки Любов Сердунич

Починати будь-яке дійство — і приготування страв так само — треба з любов’ю, вважає Любов Сердунич.
 
Щоб зробити голубці, капустину слід розділити на листки, попарити в підсоленому окропі, схолоне — зрізати на листках потовщення, начинити листки поперченим і посоленим м’ясом (проварений 10 хв. рис із підсмаженою цибулькою та м’ясним фаршем (бл. 0,5 кг)).
 
2—3 цибулини покришити дрібно, обсмажити на тваринному жирі або олії. Потерту на тертці моркву додати до цибулі і протушкувати.
 
Помідори ошпарити окропом, зняти шкірку, з м’якоті помідорів зробити пюре або натерти на терточці.
 
Додати томатне пюре до цибулі з морквою, тушкувати ще 5 хвилин. (Якщо нема свіжих помідорів, можна обійтися томатним соусом). У суміш додати 3 ложки сметани, ще 2—3 ст. ложки залишити для заливки голубців.
 
Начиняти листки фаршем: 1 ст. ложку фаршу кладемо на листок і згортаємо «конвертиком» або трикутником. На дно великої каструлі або баняка покласти половину овочевої заправки, потім викласти голубці, перемащуючи заправкою і перекладаючи лавровим листям.
 
На голубці — знову цибулю з морквою. Залити голубці томатним соусом і рештою сметани, довести до кипіння, а потім на маленькому вогні тушкувати до готовності приблизно  годину. Смакотаааааа!
 
Домашня ковбаска для українців — традиційна святкова страва. Рецепт її приготування — зовсім не складний, однак потрібно витратити 6—8 годин.
 
Отже, дрібно нарізаємо або перемелюємо на м’ясорубці 2 кг свинини (обов’язково — свіжини) і 0,5 кг сала (без шкірки), додаємо зо 3 головки подрібненого часнику, сіль, мелені перець і лавровий листочок, інші приправи.
 
Беремо добре вимиті, почищені від слизу і споліснуті тонкі свинячі кишки (2—3 шт. довжиною до 1 м). Наповнюємо приправленим м’ясом не дуже щільно, аби не тріснули при випіканні.
 
Начинена кишка при натисканні повинна легко прогинатись. Через кожні 5 см кишку проколюємо голкою по всій довжині й особливо — де порожнеча з повітрям.
 
Трохи полежить — викладаємо кільцем на змащене смальцем дечко, для гарного кольору зверху змащуємо кров’ю — і в нагріту піч або духовку. Верхнє і нижнє дечко періодично міняємо місцями.
 
Смажити, допоки ковбаска не підрум’яниться. Це займає близько півтори години. Готовність визначаємо за кольором: рум’яна — отже, готова. Ось такою вона вдалась у мене. Смачного й вам!