У Тернополі здорожчав проїзд у транспорті: містяни висунули зустрічні вимоги

11.01.2017
З учорашнього дня в Тернополі на гривню подорожчав проїзд у громадському транспорті — водночас і в «маршрутках», і в тролейбусах.
 
Тепер квитки коштують відповідно 4 і 3 гривні, для студентів і учнів — по 2, а пенсіонери та інші пільговики поки що і далі їздитимуть безкоштовно.
 
Рішення підвищити тарифи виконком Тернопільської міської ради прийняв ще наприкінці 2016-го, однак чинності воно набрало в перший робочий день після різдвяних свят.
 
Підставами, за словами начальника управління транспорту та зв’язку міськради Ігоря Мединського, стало подорожчання електроенергії для тролейбусників із 1,29 гривні до 2,36 та підняття вдвічі мінімальної зарплати.
 
Місцева влада переконує, що альтернативи неприємному для більшості пересічних городян рішенню не було. Активні ж представники громади, зi свого боку, почали вимагати вдосконалень у сфері громадського транспорту.
 
Зокрема, на сайті міської ради було зареєстровано відразу дві відповідні петиції — одна містить пропозицію повністю замінити «маршрутки» електротранспортом, бо він, мовляв, і дешевший, і контроль за продажем квитків там налагоджено, і навколишньо­му середовищу шкоди не завдає.
 
Автор другої петиції пропонує опублікувати на тому ж сайті міськради повні детальні розрахунки утворення тарифу, які б переконали тернополян у його справедливості і таким чином зняли соціальну напругу.
 
Крім цього, в соцмережах почав ширитись заклик до своєрідної акції протесту проти підвищення ціни на проїзд в автобусах без належного контролю за продажем квитків під назвою «Нема квитка — немає гривні!».
 
«Хай доведуть мені, куди йдуть гроші від пасажирів! Єдиним доказом може бути лише квиток, де вказана актуальна вартість проїзду!» — написав на своїй сторінці у «Фейсбуцi» її ініціатор Антон Марчевський.
 
Він повідомив, що і надалі платитиме за проїзд лише три гривні, якщо водії не даватимуть квитків із вказаною новою ціною, закликавши всіх робити те саме.