Десятки антидопінгових агенцій світу вимагають відсторонити російських спортсменів від змагань

12.01.2017
Десятки антидопінгових агенцій світу вимагають відсторонити російських спортсменів від змагань

Опинившись у центрі грандіозного допінгового скандалу на домашніх Іграх у Сочі, російські «зимовики» можуть не потрапити на наступну Білу олімпіаду в Південній Кореї. (Фото з сайта www.olympic.org.)

Здається, ще зовсім недавно наша країна радо вітала «золотий» успіх в естафеті вітчизняних біатлоністок на зимовій Олімпіаді-2014, утім у лютому наступного року на спортивну Україну та весь світ чекатимуть уже нові «білі» Ігри. 
 
Без сумніву, головні наші медальні сподівання знову асоціюватимуться з жіночим квартетом «стріляючих лижниць», який, цілком імовірно, i в корейському Пхенчхані виступатиме в своєму бойовому складі.
 
Нині в нашій біатлонній команді жваво обговорюється не тільки готовність Валентини Семеренко до найближчих стартів, а й палке бажання її сестри Віти, котра нещодавно народила сина, якомога швидше відновити свої попередні фізичні кондиції.
 
Якщо виразна поява на горизонті Олімпіади-2018 спонукала знаних близнючок–олімпійських чемпіонок до повернення у великий спорт, то для олімпійської спільноти загалом наближення наступних зимових Ігор послужило певним каталізатором для розгляду питання, що стосується відсторонення російських олімпійців, скомпрометованих допінговим скандалом, від участі в головних стартах чотириріччя.
 
Нагадаємо, що на основі першої хвилі допінгових звинувачень цивілізованому світу не вдалося відсторонити всю збірну Росії від Олімпіади-2016 у Ріо.
 
Активності австралійських та британських спортивних функціонерів виявилося достатньо лише для відсторонення російських легкоатлетів.
 
Водночас після оприлюднення незалежною комісією Всесвітньої антидопінгової агенції другої частини викривального розслідування охочих заборонити росіянам будь-яку спортивну діяльність на міжнародному рівні значно побільшало.
 
Так, на засіданні Асоціації національних антидопінгових організацій, що відбулося на початку тижня в Дубліні, представники одразу 20 країн висловилися за абсолютне відсторонення російських спортсменів від офіційних змагань.
 
«Друга частина доповіді Річарда Макларена виявила серйозні докази наявності в Росії системної проблеми з допінгом, яка досі не вирішена. Необхідно провести низку реформ, і доки не з’явиться якоїсь централізованої антидопінгової системи в Росії, ми не можемо бути упевнені в «чистоті» їхніх атлетів», — заявив генеральний директор Асоціації НАДО Джозеф де Пенсьєр.
 
Під час засідання керівник організації наголосив, що в Росії й досі відмовляються визнавати існуючу допінгову проблему й, відповідно, жодної мови про каяття немає.
 
Водночас російські чиновники не заперечують потреби в реформуванні національної антидопінгової системи, щоправда, для цього, за словами де Пенсьєра, Росії знадобиться кілька років.
 
Поки ж наші північні сусіди пристосовуватимуться до світових стандартів, Національні антидопінгові агенції Данії, Естонії, Фінляндії, Норвегії, Швеції, Франції, Ірландії, Хорватії, Голландії, Бельгії, Польщі, Словенії, Іспанії, Німеччини, Австрії, Швейцарії, ПАР, Японії, Канади та США вимагають закрити «доступ» російським спортсменам до всіх міжнародних змагань, зокрема й Олімпіади-2018.
 
В Асоціації НАДО наголошують, що до змагань можна допускати лише окремих спортсменів iз Росії, котрі пройдуть відповідну перевірку на допінг. При цьо­му виступати ці атлети зможуть не під «триколором», а як нейтральні спортсмени. До речі, Міжнародна асоціація легкої атлетики вже почала приймати заявки від росіян, котрі згодні слідувати заявленим правилам.