Футбольна глобалізація: з 2026 року у фіналі «мундіалю» гратиме 48 команд

12.01.2017
Футбольна глобалізація: з 2026 року у фіналі «мундіалю» гратиме 48 команд

У фінальній частині «мундіалю» українські футболісти грали лише одного разу. (Фото з сайта bigmir.net.)

Підбивши на початку тижня в Цюріху підсумки минулого року, Міжнародна федерація футбольних асоціацій взялася працювати над майбутнім світового футболу.

Така вже склалася традиція у футбольних функціонерів: щойно хтось новий сідає в керівне крісло – неодмінно слід чекати реформ. 

Особливо заповзято на своєму посту попрацював колишній очільник УЄФА Мішель Платіні, котрий видозмінив систему кваліфікації в Лізі чемпіонів, провів ребрендинг Кубка УЄФА та розширив число учасників фінальної частини чемпіонату Європи.

Після того як колишній генеральний секретар Європейського футбольного союзу Джанні Інфантіно став президентом ФІФА, він, як і його колишній шеф, вирішив також зробити знаковий хід у житті очолюваної ним організації.
 
Про те, що в майбутньо­му може збільшитися кількість учасників чемпіонату світу, Інфантіно заявляв під час передвиборчої кампанії голови ФІФА.
 
Щоправда, тоді 46-річний швейцарець говорив про розширення пулу фіналістів «мундіалю» з 32 до 40 команд.
 
Однак остаточний вердикт організації, що одноголосно був винесений у вівторок, свідчить, що, починаючи з 2026 року, в чемпіонаті світу братимуть участь 48 національних збірних.
 
Згідно з новим регламентом, усі команди-фіналісти будуть розбиті на 16 груп, а до наступного раунду змагань з кожної «пульки» виходитимуть по два кращі колективи.
 
Дане рішення Міжнародної футбольної федерації сподобалося далеко не всім. Представники окремих асоціацій вважають, що, розширивши одразу на третину число учасників ЧС, ФІФА піддалася спокусі суттєвого збільшення фінансового прибутку від найрейтинговішого футбольного турніру, тоді як про спортивний принцип змагань узагалі забули. 
 
Утім Інфантіно каже, що кількісна реформа ЧС проведена на благо футболу.
 
«Це не пов’язано з фінансами. Це суто футбольне рішення. Воно є історичним, тому що відображає футбол ХХІ століття. Вважаю, що від цього якість гри може тільки вирости. Багато країн отримають шанс показати себе на такому турнірі», — викладав свої аргументи очільник ФІФА, додавши, що надмірних навантажень — у зв’язку зі зміною регламенту — футболісти не матимуть.
 
За словами Інфантіно, турнір триватиме всі ті ж 32 дні, а ігровий максимум для однієї команди — сім матчів. 
 
Президент Федерації футболу України Андрій Павелко стримано коментує нововведення ФІФА, наголошуючи, що найкращу оцінку цій реформі дасть історія.
 
«Наскільки я знаю, в Європі максимально негативно сприймають це рішення. Зокрема, через неймовірне збільшення квот. Вважаю, що потрібен час для оцінки цих реформ. Колись і реформа в Лізі чемпіонів сприймалася неоднозначно. Але ми бачимо, що цей продукт дає непогані плоди».
 
На думку головного тренера збірної України Андрія Шевченка, «розширення пулу учасників ЧС — це крок, спрямований на розвиток гри, вирішення глобальних проблем футболу; це мотивація для середніх команд, можливість для їхнього прогресу та шанс на участь у фінальній частині «мундіалю».
 
Варто нагадати, що національна збірна України лише одного разу змогла пробитися на ЧС.