Підпис на довіру: агророзписки дозволили залучити до сільгоспвиробництва понад 400 млн грн

12.01.2017
Упровадження інструменту аграрних розписок поступово набирає обертів, відкриваючи нові можливості для залучення ресурсів.
 
За період реалізації пілотного проекту впровадження аграрних розписок видано 72 такі документи. Це дозволило аграріям залучити до сільськогосподарського виробництва близько 428 мільйонів гривень.
 
Понад половину з цих коштів залучено в 2016/2017 маркетинговому сезоні. Вже навіть до Різдва цього року видано дванадцять розписок на загальну суму близько 239 мільйонів гривень.
 
«Аграрна розписка — це нефінансовий інструмент, гнучкий та достатньо простий у використанні, який дає можливість аграріям отримати кошти або необхідні вхідні матеріально-технічні ресурси в оборотний капітал. За період впровадження цей інструмент підтвердив свою ефективність, тож очікуємо цього року його поширення з восьми областей, в яких зараз можливо укласти аграрну розписку, на всю територію України», — каже заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.        
                                                                             
Упроваджували такі розписки, як альтернативний спосіб кредитування агросектору України. Проект «Аграрні розписки в Україні», підтриманий міжнародною фінансовою корпорацією, членами групи Світового банку в партнерстві зі Швейцарською конфедерацією в Україні.
 
Практичне використання агророзписок в Україні розпочалося в 2014 році експериментально в межах Полтавської області. Вже у вересні наступного року використання аграрних розписок поширили ще на три області: Харківську, Черкаську та Вінницьку. А у 2016 році до проекту приєдналися наступні чотири області: Миколаївська, Сумська, Тернопільська та Хмельницька.
 
За інформацією прес-служби Мінагрополітики, протягом експериментального періоду вже вдало реалізовано кошти під 49 аграрних розписок, ще 23 — у процесі виконання зобов’язань.