Під Маріуполем зросла кількість обстрілів у півтора рази

12.01.2017
Останнiми днями найгарячішим на східному фронті став маріупольський напрямок. За даними Міноборони, наразі кількість ворожих обстрілів на цій ділянці фронту зросла у півтора раза — до 30 на добу, тобто «досягла рівня, який фіксували до встановлення режиму «тиші». 
 
І це при тому, що загалом на всій лінії розмежування позаминулої доби відбулося 49 обстрілів. Тобто на маріупольський напрямок припадає майже дві третини обстрілів. 
 
«Ділянки бойової активності противника звичні: Мар’їнський район i східні підступи до Маріуполя. Переважно ворог застосовує стрілецьку зброю, включно зі снайперською, та гранатомети, рідше — міномети, з яких щоразу випускає не більше двох мін», — повідомляє речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник.
 
Дошкуляють і диверсанти: пізно ввечері у вівторок ворожа ДРГ атакувала захисників України поблизу Тарамчука. Однак завдяки скоординованим діям напад ворога було відбито за лічені хвилини.
 
У свою чергу, український представник Спільного центру з контролю та координації припинення вогню генерал-майор Борис Кременецький вважає, що постійні обстріли Широкиного бойовики використовують як тиск, щоб показати, що  Маріуполь перебуває під загрозою.
 
«Є таке поняття, як «турбуючий вогонь». Нам увесь час показують, що Маріуполь під загрозою — це такий соціально-політичний тиск, бо ми ж знаємо, в Маріуполі металургійні заводи, знаємо, кому вони належать, ми знаємо, що люди зав’язані на роботі на цих підприємствах», — зазначив генерал-майор в інтерв’ю «Українській правді».
 
На його думку, активізація бойових дій на Світлодарській дузі в грудні 2016 року пов’язана з наявністю на цій ділянці стратегічних об’єктів під контролем сил АТО.
 
«Подивіться, в Щасті електростанція, у Світлодарську — ТЕС. Вони під нашим контролем, але дають струм на окуповані території. Це стратегічні об’єкти. І якщо подивитися з точки зору тактики, то виходить, ми стоїмо перед водосховищами. Не можна, щоб нас скинули у воду, бо потім дуже важко буде її форсувати», — каже пан Кременецький.
 
До речі, ситуація на донецькому напрямку лишається незмінною. «Основні протистояння тривають на Світлодарській дузі, на периметрі Горлівки, в Авдіївці та в районі Донецького аеропорту. На всіх цих ділянках ворог застосовував важке озброєння — 82- та 120-мм міномети, за добу випустивши по позиціях сил АТО більше 120 мін», — додає полковник Мотузяник. 
 
Тоді як на луганському напрямку окупанти відкривали вогонь у «традиційних» гарячих точках минулих днів: Попаснянський район, Троїцьке, Станиця Луганська. За даними розвідки, в район окупованої Брянки ворог замасковано під час сутінків перекидає посилення: по 200 найманців на кожен напрямок. 
 
Унаслідок обстрілів позаминулої доби загинув один захисник України, ще троє поранено.