«Куплю цитадель»: пам’ятку архітектури у центрі Львова продають за копійки

12.01.2017
«Куплю цитадель»: пам’ятку архітектури у центрі Львова продають за копійки

Цитадель, яку продають.

Нещодавно на сайті одного агентства нерухомості опублікували дивне оголошення. Охочим пропонують придбати Велику Максиміліанську вежу, розташовану на Цитаделі у Львові.
 
Вежу на вул. Грабовського (на Цитаделі) можна купити за 21 020 000 грн. (800 000 доларів США).
 
В описі об’єкта зазначено: «1500 кв. м, підвал+2 поверхи, цегла, приміщення збереглося в хорошому стані, є комунікації. Велика Максиміліанська вежа розташована в історичному місці з чудовим краєвидом, належить до об’єктів архітектури національного значення. Можна реставрувати та зберегти всю красу споруди. Територія навколо Вежі — близько 60 соток (оренда землі на 49 років)». 
 
Квадратний метр Максиміліанської вежі Цитаделі продають за 533 долари, а це — вартість пересічної площі в новобудові у Львові.
 
За словами Лілії Швець-Онищенко, начальниці місцевого управління охорони історичної спадщини, всі дії є цілком законними.
 
«Максиміліанська вежа є пам’яткою архітектури, що розташована на історично цінній території, яка перебуває в приватній власності. Зараз у ній нічого не міститься, хоча власник попередньо планував облаштувати в ній готель. Він має повне право її продати, однак, коли знайдеться покупець, повинен отримати дозвіл на відчуження в управлінні охорони історичної спадщини, тоді зможе оформити договір купівлі-продажу», — зауважила чиновниця. 
 
Цікаво, що комплекс Львівської цитаделі є пам’яткою архітектури національного значення з 2012 року. Побудована у 1850-х роках. У період Другої світової війни на цій території функціонував концентраційний табір для військовополонених Shtalag-328. 
 
Попри це, будівлі вже давно перебувають у приватній власності. В одній із веж Львівської цитаделі нині працює готель «Цитадель Інн» (вежа №2).
 
У вежі №1 розташоване книгосховище бібліотеки імені Василя Стефаника, вежа №3 перебуває у напівзруйнованому стані, а №4 — відреставрована, але стоїть пусткою з 2007 року. Було заплановано також зведення розважального центру, однак цьому завадив спротив громадських організацій.