Кандидат у держсекретарі США відмовився назвати Путіна воєнним злочинцем

13.01.2017
Кандидат у держсекретарі США відмовився назвати Путіна воєнним злочинцем

Тіллерсон не виключив, що в майбутньому Сполучені Штати можуть визнати анексію Криму законною. (Фото з сайту en.wikipedia.org)

Тема російської агресії як в Україні, так і в кіберпросторі стала основною на слуханнях американського Сенату щодо кандидатури наступного держсекретаря США, повідомляє «Євроньюс».
 
Дональд Трамп номінував на цю посаду Рекса Тіллерсона, екс-директора ExxonMobil, кавалера ордена Дружби Росії, поборника традиційної енергетики та викопного палива.
 
Перш ніж затвердити кандидатуру Тіллерсона, сенатори мали можливість дізнатися його думку щодо актуальних світових подій.
 
Відповіді призначенця Трампа були такими ж розмитими та неконкретними, як і заяви самого президента-електа. Ймовірний держсекретар заявив, що США варто було рішучіше допомагати Україні навесні 2014 року.
 
Америка не змогла б відреагувати на раптову анексію Криму, але повинна була надати Україні оборонне озброєння, щоб захистити її східні кордони, сказав Тіллерсон.
 
Він також наголосив, що не треба мати ілюзій щодо того, що сьогоднішня Росія становить глобальну загрозу.
 
«Росія сьогодні — це загроза. Вона здійснила вторгнення в Україну, анексувала Крим, вона, брутально порушуючи воєнне право, підтримувала сирійські сили. Наші союзники слушно стурбовані Росією, яка відроджується», — сказав Рекс Тіллерсон.
 
Водночас Тіллерсон заявив, що США потрібно налагодити відкритий та чесний діалог із Росією, щоб знизити рівень напруження у світі.
 
При цьому він не виключив, що в майбутньому Сполучені Штати можуть визнати анексію Криму законною, але зазначив, що зміна статусу півострова має відбутися за згоди України. 
 
На запитання, чи вважає він, що кібератаки на США санкціонував особисто Путін, Тіллерсон відповів, що це справедливе припущення, але до вступу на посаду він не може цього стверджувати, оскільки не має доступу до засекреченої інформації, якою володіє американська розвідка.
 
Так само він відповів на запитання про те, чи військові дії Росії в Сирії та Чечні підпадають під визначення «воєнні злочини».
 
Але відповідаючи на запитання республіканського сенатора Марко Рубіо стосовно дій Росії в Сирії, Тіллерсон відмовився назвати Путіна воєнним злочинцем.