Прицільно — біля п’єдесталу

17.01.2017
Прицільно — біля п’єдесталу

На вогневому рубежі — молода надія вітчизняного біатлону Анастасія Меркушина (в центрі). (Фото з сайта www.biathlon.com.ua.)

Найбільше медальних сподівань на етапі Кубка світу в Рупольдингу в українській збірній покладалося на жіночу естафету, проте, як і у випадку з чоловічою командною гонкою, представниці вітчизняного біатлону завершили естафетні перегони біля підніжжя п’єдесталу. Однак, на відміну від своїх колег-біатлоністів, наші дівчата до останніх метрів претендували на медалі. Але в битві за подіум, що розгорнулася на заключній стометрівці, капітан «синьо-жовтих» Олена Підгрушна поступилася стрімкій француженці Сельї Емоньє, котра настільки розігналася, що в підсумку розбила дует фінішерок iз команд Німеччини та Норвегії.
У порівнянні з попередньою естафетою, котра на етапі в Поклюці принесла Україні першу й наразі єдину медаль КС, тренерський штаб «синьо-жовтих» ніяких кадрових змін не робив, обмежившись, так би мовити, лише внутрішньою ротацією. Право бігти заключний відрізок дистанції замість молодої Анастасії Меркушиної віддали досвідченій Підгрушній, але показати в Рупольдингу свій максимум ветеран збірної не змогла. Здалося, що естафета аж занадто багато відібрала в Олени сил.
Інакше як пояснити 41-ше місце в її улюбленому спринті, котрий спортсменки бігли після командних змагань, та невихід на старт «персьюту».
Водночас в обох цих індивідуальних гонках вітчизняні шанувальники біатлону побачили Валентину Семеренко, котра після тривалого «вкочування в сезон» повернулася на лижню. Одразу поборотися за найвищі місця Валі не вдалося, проте і спринт, і гонку переслідування вона завершила в «топ-30». При цьому, вже традиційно, кращим поміж українських стріляючих лижниць результатом відзначилася Юлія Джима, котра 11-ю завершила спринт. У чоловіків краще за інших українських біатлоністів персональні старти Рупольдинга провів капітан «синьо-жовтих» Дмитро Підручний. У спринтерській гонці, відстрілявшись на «нуль», він фінішував сьомим; у «персьюті» ж посів 18-те місце. А переможцем цих перегонів став лідер загального заліку — француз Мартен Фуркад. При цьому у жінок свої перші перемоги в сезоні відсвяткувала фінка Кайса Макарайнен.
Додамо, що етап у Рупольдингу проходив під акомпанемент протестного «хору» «стріляючих лижників», які масово ставили свої підписи під зверненням до Міжнародного союзу біатлоністів, вимагаючи вжити рішучих дій щодо російських спортсменів — фігурантів допінгового скандалу. Зрештою, реагуючи на масовий протест, IBU заявила, що під час наступного етапу КС, який пройде 19-22 січня в Антхольці, проведе екстрену нараду з цього проблемного питання. 
 

ТАБЛО

Кубок світу. 5-й етап (Рупольдинг, Німеччина). Жінки. Естафета (4 х 6 км). 1. Німеччина — 1:09.53,0 (0 штрафних кіл + 6 додаткових патронів). 2. Франція — +3,5 (0+7). 3. Норвегія — +4,5 (0+1). 4. Україна (Варвинець, Джима, Меркушина, Підгрушна) — +8,8 (0+3)...
Кубок націй. 1. Німеччина — 3661. 2. Франція — 3639. 3. Чехія — 3104. 4. Україна — 3067...
Загальний залік. 1. Коукалова (Чехія) — 587...12. Джима — 295... 24. Підгрушна — 185... 38. Варвинець — 93... 46. Меркушина — 60...
Чоловіки. Кубок націй. 1. Німеччина — 3453. 2. Норвегія, Франція — 3413... 7. Україна — 2895...
Загальний залік. 1. М. Фуркад (Франція) — 730... 21. Підручний — 221... 31. Семенов — 172... 36. А. Прима — 142... 47. Семаков — 53... 52. Кільчицький (усі — Україна) — 39...