Із лави «запасних»: офіцерів запасу посилатимуть в АТО добровільно

17.01.2017
На Різдво, 7 січня, набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення порядку проходження військової служби». Він був ухвалений 6 грудня 2016 року, й в особливий період запроваджується  такий вид військової служби, як військова служба за призовом осіб офіцерського складу (строком на 18 місяців).

У разі необхідності до Збройних сил призиватимуть громадян віком до 43 років, які закінчили кафедри військової підготовки, отримали офіцерські звання та не проходили військову службу.
 
Проте, як заявив заступник начальника Головного управління персоналу Генштабу Збройних сил України полковник Марко Андрусяк, рішення про призов офіцерів запасу ще не прийнято.

«Остаточне рішення буде прийнято після того, як ми побачимо реальні показники звільнення тих громадян, які набули право на звільнення відповідно до цього закону й враховуючи прогнозовані показники прийняття на військову службу за контрактом у добровільному порядку. Тоді можна буде робити певні висновки та приймати відповідні рішення», — зазначив Андрусяк.
 
Начальник Управління правового забезпечення Генштабу — начальник юридичної служби ЗСУ полковник юстиції Максим Кушнір роз’яснив, що йдеться лише про офіцерів первинних посад у підрозділах на рівні взводу або роти.

«На цей час кількість таких посад є обмеженою, ми навіть теоретично можемо залучати менше відсотка від загальної кількості офіцерів запасу, і насамперед їх будуть залучати в місця постійних дислокацій частин».
 
Аби близькі та рідні не турбувалися, офіцер додав, що новоприбулі офіцери запасу будуть направлені в зону АТО лише в разі виявлення добровільного бажання проходити службу разом зi своєю частиною в районах проведення бойових дій на запропонованих умовах.

«Або якщо захочуть укласти контракт на проходження професійної служби, командування лише з повагою поставиться до такого бажання», — резюмував Кушнір.
 
Якщо ж рішення про призов офіцерів запасу таки буде прийнято, то вони пройдуть спеціальні курси підготовки терміном до трьох місяців, залежно від спеціальностей. Міноборони буде готове до організації таких курсів з лютого 2017 року, зазначили у відомстві.