Лихо з туману: «Боїнг-747» розбився під Бішкеком через помилку пілота?

17.01.2017
Лихо  з туману: «Боїнг-747» розбився під Бішкеком через помилку пілота?

На місці зруйнованого селища Дача-Суу триває рятувальна операція.

У понеділок сталася перша цьогорічна велика авіакатастрофа. Транспортний літак «Боїнг-747» турецької авіакомпанії АСТ розбився при заході на посадку в киргизький аеропорт Манас.

Повітряне судно впало на дачне селище Дача-Суу, що неподалік Бішкека.

Це за півтора-два кілометри від аеропорту. При падінні літак зруйнував 15 будинків селища.

Офіційні джерела повідомляли про 37 загиблих. Це здебільшого мешканці цього селища, серед яких — шестеро дітей. 
 
За словами міністра транспорту і доріг Киргизії Жам­шитбека Калілова, літак не зміг вписатися в посадкову смугу аеродрому.

«Зараз на місці працюють фа­хівці, створено штаб з розслідування причин катастрофи. Чому не вписався — з огляду на технічний збій чи погодні умови, ми наразі сказати не можемо», — повідомив міністр місцевим ЗМІ.

За його словами, літак здійснював політ за маршрутом Гонконг—Бішкек—Стамбул iз чотирма членами екіпажу на борту. Всі вони загинули. 
 
Президент Киргизії Алмазбек Атамбаєв доручив ретельно розслідувати катастрофу. Він також висловив співчуття родинам загиблих. За рішенням глави киргизького уряду створено урядову комісію для розслідування причин катастрофи.

Хоча літак здійснював посадку в умовах туману, попередньою причиною катастрофи все ж вважають помилку пілотування.

Генпрокуратура Киргизстану відкрила кримінальну справу за статтею про порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту, яке призвело до загибелі людей, і розпочала розслідування обставин падіння літака.

Розслідування доручене МВС Киргизстану. На місці аварії працюють близько сотні рятувальників та кілька бригад медиків включно з психологами. Для людей, чиї будинки були зруйновані, встановлено спеціальні намети. Вчора рятувальникам вдалося знайти тіла 31 особи та фрагменти дев’яти загиблих. Це свідчить про те, що жертв, очевидно, більше, аніж офіційно повідомляють.  
 
Турецька компанія АСТ, якій належить літак, поширила заяву про те, що наразі не може назвати причину катастрофи. Компанія повідомила, що проведе власне розслідування з залученням фахівців трьох країн: Туреччини, якій належав літак, Киргизстану, де сталася катастрофа, та США — країни-виробника машини. 
 
Президент Алмазбек Атамбаєв проголосив сьогоднішній день, 17 січня, днем національної жалоби за загиблими, повідомляє інформаційний сайт 24.Kg.