Любиш співати? Ставай «пенсіонером»

18.01.2017
Любиш співати? Ставай «пенсіонером»

Під час виступів на відкритих майданчиках «Пенсія» часом збирає близько 300 осіб. (Фото з архіву проекту.)

Проект «Пенсія» зародився в Івано-Франківську півтора року тому. Його автор, художник Ярема Стецик, розповідає: «У мене була потреба зустрітися з друзями і просто поспівати пісень. Бо, крім коляди чи якогось весілля, люди не збираються для співу. І тому я вигадав таку штуку, як «Пенсія», — для того, щоб поспівати. Щоправда, з ким раніше можна було зустрітися і поспівати, чомусь не зреагували на мій заклик. Утiм відгукнулися незнайомі люди. Ми стояли і співали, а перехожі навiть бiля нас зупинялися. З’ясувалося, що це найкраща форма проекту: коли людина не має якихось очікувань. З нуля, з чистого аркуша все набагато цікавіше відбувається».
Назва «Пенсія» має на увазі... еволюцію. Оскільки збирається співати не постійно діюча команда людей, то це проект, який не потребує репетицій. Іноді на виступах лише декілька «старожилів», а 99% людей приходять уперше. До речі, до арт-проекту долучається велика кількість дітей, часто молоді батьки приносять навіть новонаро­джених малюків. Поряд iз ними співають і люди старшої вікової категорії, яким близько 60 років. Під час виступів на відкритих майданчиках часом збирається близько 300 осіб. Найменша кількість — 5-7 людей. 
«Добрий ефект починається, коли є хоча б 40 учасників, тоді люди один другого захоплюють собою і вдається зробити з них ансамбль. Наш репертуар різноманітний, виконуємо дещо з пісень Івасюка, тріо Мареничів. Нещодавно Мирослав Кувалдін написав дві пісні, і вони є нашими, «пенсійними» по духу. Але виконуємо ми не цільні пісні, а фрагменти. Практично усе переаранжовуємо на свою манеру, для своєї потреби. Розкачати людину з нуля якоюсь закінченою піснею складно. От коли пропонуєш кілька методів, тоді все вдається, — каже Ярема Стецик. — Крім співу, пропонуємо і гру на музичних інструментах. Якщо хтось прийшов із гітарою чи барабанами, то це круто. От дримба не підходить, бо це тихенький інструмент і його не чути. Треба приходити з чимось гучним або знати, як підзвучити тихий». 
«Пенсія» збирається не лише в Івано-Франківську, учасники проекту побували у Вінниці, Бережанах, Тернополі; виступають як у містах, так і в селах. Головне — аби в людей була потреба поспівати. На різдвяні свята «пенсійна» група приходила в гості до всіх охочих, аби поспівати в домівках людей. Існує список телефонів тих людей, які просять дзвонити, коли плануються події.