На Херсонщині переробку сміття перетворять на прибутковий бізнес та нові робочі місця

18.01.2017
Сміттєвий колапс ліквідують за допомогою будівництва сміттєпереробного заводу в місті Олешки.
 
Під це підприємство із сучасною сортувальною лiнією та майданчиком для тимчасового складування відходів виділено земельну ділянку площею у майже 23 га в районі очисних споруд міста.
 
Проект першої черги будівництва вже отримав позитивний висновок державної експертизи.
 
— Згідно з новою нормою закону України, мешканців багатоповерхових будинків прирівняли до власників будівель приватного сектору, — пояснює Олешківський міський голова Дмитро Воронов. — Відтепер вони змушені самі укладати договори на вивезення сміття. Безумовно, що відразу ж після того, як ТОВ «Комунгосп» припинив обслуговувати будинки, ситуація зі сміттям стала критичною. Людям необхідно об’єднуватися та створювати ОСББ для вирішення своїх побутових проблем.
 
Відзначимо, що сміття з міста Олешки останні кілька років регулярно вивозять на херсонський полігон побутових відходів.
 
На думку депутатів Херсонської міськради, це не тільки протизаконно, а й небезпечно, адже південна область може просто потонути у смітті.
 
Питання про те, де саме буде розташовано сміттєпереробний завод, у Херсоні або все ж таки в Олешках, тривалий час було відкритим через негативну реакцію багатьох мешканців на інформацію про те, що підприємство побудують поряд з їхніми будинками.
 
Тільки зараз справа зрушила з мертвої точки завдяки активній позиції міської влади саме Олешків.
 
Відтепер вирішення проблеми  із сміттям впирається лише у пошук постійного інвестора будівництва сміттєпереробного заводу.
 
— У міському бюджеті акумульовано понад 400 тисяч гривень для реалізації першого етапу будівництва сортувальної лінії сміттєпереробного заводу, — розповів заступник міського голови Олешок Сергій Пінькас. — Нами продуманий механізм самоокупності та успішного функціонування підприємства з утилізації побутових відходів.
 
На думку фахівців, екологічно безпечним буде тільки такий завод, де відходи не спалюють, а переробляють за допомогою технології когенерації.
 
Головний інженер польської компанії з утилізації твердих побутових відходів Ян Гралак розповів, що застосування такої технології дозволяє переробляти до 80 відсотків сміття на біопаливо, електроенергію, а також вторсировину.
 
Лише 20 відсотків сміття цілком та повністю утилізується. Відзначимо, що працюючий сміттєпереробний завод може забезпечити роботою більш як 100 людей: 55 осіб освоюватимуть робочу лінію та ще близько 60 людей — селективний збір.
 
У Польщі будівництво подібного заводу коштує приблизно 15 мільйонів доларів. Витрати повертаються вже через 6-11 років, після чого завод має приносити прибуток.