Вісім найбагатших людей світу мають більше статків, ніж половина населення Землі

18.01.2017
Вісім найбагатших людей світу мають більше статків, ніж половина населення Землі

Ситий голодного не розуміє.

Розрив між найбагатшими та найбіднішими людьми у світі сягнув рекордного рівня, констатує міжнародне об’єднання організацій у боротьбі з бідністю Oxfam.
 
Згідно з доповіддю об’єд­нання, опублікованою 16 січня, вісім найбагатших мільярдерів світу володіють багатством, яке перевищує статки 3,6 мільярда найменш забезпечених людей.
 
Так, у власності восьми найбагатших людей планети в 2016 році перебуває близько 400 мільярдів євро, а 3,6 мільярда найбідніших людей світу мають у своєму розпоря­дженні близько 384 мільярдів євро.
 
Один відсоток найбагатших людей світу володіє 50,8 відсотка світових статків.
 
Минулого року в аналогічній доповіді організації було зазначено, що статками, які є рівнозначними власності 3,6 мільярда найбідніших людей, володіють 62 мільярдери, інформує «Німецька хвиля» з посиланням на звіт Oxfam. 
 
Кричуща нерівність існує не лише в країнах «третього світу», а й у Європі. І йдеться тут навіть не про Україну.
 
Чверті усіх дітей, які проживають у країнах Європейського Союзу, загрожує бідність та соціальна ізоляція.
 
Згідно з даними статистичної служби Євростат, які були оприлюднені 16 листопада минулого року, у зоні ризику в країнах ЄС перебувають понад 25 мільйонів дітей.
 
Навіть у багатій Німеччині збільшилась кількість дітей, які зростають у злиднях. Такого висновку дійшло дослідження, оприлюднене Фондом Бертельсманна у вересні минулого року.
 
Науковці виявили, що майже два мільйони дітей у Німеччині нині зростають у сім’ях, які живуть на соціальну допомогу, — цей показник є вищим, ніж п’ять років тому. 
 
Особливо Oxfam розкритикувала податкове навантаження на заробітну плату працівників, податкові пільги для компаній та сумнозвісні «офшори».
 
«Багато мільярдерів майже не платять податків, за допомогою «податкових гаваней», щоб приховати свої гроші… Склалася ситуація, коли мільярдери платять (пропорційно) менше податків, ніж їхні прибиральниця чи секретар. Це безумство. Ми бачимо, як їхнє багатство лише зростає», — зазначає Макс Лоусон, радник Oxfam із питань політики.
 
Наприклад, у Кенії податкові пільги для компаній позбавляють країну необхідних доходів. У 2011 році скарбниця країни втратила понад мільярд євро через особливі економічні зони.
 
Водночас 2,2 мільйона людей у Найробі працюють нелегально, без соціального захисту та приречені жити в убогих нетрях.
 
В Oxfam закликають світових лідерів перейти від балачок до реальних кроків для подолання цієї загрозливої тенденції.
 
В організації прогнозують, що у разі подальшого зволікання у світі зростатиме невдоволення нерівністю, що, у свою чергу, призводитиме до кардинальних політичних змін, на зразок виходу Великої Британії зі складу Євросоюзу чи обрання президентом Сполучених Штатів Дональда Трампа. 
 
«Це непристойно, що таке багатство зосереджене у руках кількох людей, коли десята частина населення планети живе на менш ніж два долари на день», — зазначила виконавчий директор Oxfam Вінні Бяніма, яка братиме участь у всесвітньому економічному форумі в Давосі, що відбудеться 17-20 січня.
 
На її думку, така нерівність та життя у злиднях сотень мільйонів людей призводить до підриву принципів демо­кратії та до розколу у суспільствах.