Потрясіння десятиріччя

20.01.2017
Потрясіння десятиріччя

Незапланована поразка Джоковича сплутала всі карти організаторам Відкритої першості Австралії. (Фото з сайта allsportsintheworld.com.)

Як і в командних видах спорту, у великому тенісі протистояння «давида» з «голіафом» завершуються доволі прогнозовано, проте сенсації, коли аутсайдер несподівано долає фаворита, тут трапляються все ж частіше, ніж, скажімо, у футбольних баталіях.
На цьогорічній Відкритій першості Австралії «зорепад» розпочався доволі рано, при цьо­му «на вихід» уже попросили переможця минулорічного турніру у чоловіків — серба Новака Джоковича. У другому раунді «АО»-2017 друга ракетка планети поступився 117-му тенісисту планети Денису Істоміну з Узбекистану.
Попри те, що наприкінці минулого року Джокович розпрощався з титулом найсильнішого на планеті, до «Аустреліен оупен» він підходив з максимальними амбіціями. За тиждень до старту австралійського «шлема» в Катарі Новак у фіналі змагань переграв нового лідера чоловічого тенісу — британця Енді Маррея. Тож і в Мельбурні від нього очікували великих звершень.
Утім, як видно, здача сербом минулого року чільної позиції в рейтингу АТР була невипадковою. Відкритий чемпіонат Австралії є найулюбленішим турніром Ноло. За останні дев’ять років у «Мельбурн парку» він шість разів вигравав головний трофей. Починаючи з 2008 року, Джокович стабільно й без особливих проблем потрапляв до «топ-8» «АО». Утім цього року в Мельбурні 29-річний серб спіткнувся вже на другому бар’єрі, поступившись у п’яти сетах супернику (7:6 (10:8), 7:5, 6:2, 6:7 (5:7), 4:6), котрому раніше жодного разу не програвав. До речі, поразку Джоковича володарю «уайлдкард» Істоміну організатори «АО» назвали одним із найбільших потрясінь десятиріччя.
Без сумніву, на сенсацію розраховували й шанувальники 69-ї ракетки планети — Олександра Долгополова, котрому в другому колі «АО» випало змагатися з шостим «сіяним» — французом Гаелем Монфісом. У часи, коли найсильнішому тенісисту України не докучали травми, від нього можна було очікувати спортивного дива. Проте останні місяці Сашко присвятив «зализуванню ран», тож на «АО»-2017, вочевидь, прибув далеким від своїх оптимальних кондицій.
До слова, заключний у протистоянні з представником елітної «десятки» Монфісом сет Долгополов «здав» узагалі без боротьби, програвши «під нуль» заключну на турнірі партію. Загалом же знаний француз дозволив українцеві в їхньому двобої виграти лише один сет — 6:3, 6:4, 1:6, 6:0. «Долгополов сильний гравець, і з ним грати завжди непросто. Він це наглядно продемонстрував у третій партії. Проваливши її, довелося переглянути тактику та план на гру», — прокоментував свою перемогу Монфіс.
Після вильоту Долгополова з розіграшу в австралійському «одинаку» залишилася лише Еліна Світоліна, котра в статусі 11-ї «сіяної» доволі упевнено долає стартові раунди турніру. У другому колі 22-річна одеситка, як і на старті змагань, у двох сетах переграла американку Джулію Бусеруп — 6:4, 6:1. «Не відчуваю жодного тиску через свої позиції в рейтингу. Багато дівчат забиралися високо в юному віці, але це не заважало їм продовжувати грати в хороший та якісний теніс», — наголосила перша ракетка України, котрій в наступному раунді протистоятиме росіянка Анастасія Павлюченкова, володарка 24-го номеру посіву.
До речі, не обійшлося без ранніх зіркових втрат і в жіночій сітці на «АО»-2017. Іще в перший змагальний день «Мельбурн парк» залишила четверта ракетка турніру, румунка Сімона Халеп, слідом за якою прослідувала третя «сіяна» — Агнешка Радванська з Польщі. Неочікувано рано зійти з дистанції її змусила 79-та тенісистка планети — хорватка Мір’яна Лучич-Бароні — 6:3, 6:2.