Нереалістичні очікування

20.01.2017
Нереалістичні очікування

Баскетболісти «Хіміка» вже не зможуть позбутися статусу однієї з найгірших команд групового раунду Ліги чемпіонів. (Фото з сайта khimik.com.ua)

Попри доволі м’який регламент групового раунду Ліги чемпіонів, згідно з яким можливість продовжити своє подальше існування в баскетбольних єврокубках мають шість iз восьми команд кожного з октетів, южненський «Хімік» достроково попрощався з єврокубковим «плей— оф». Програвши турецькій «Каршияці» передостанній матч у групі В, український чемпіон втратив навіть теоретичну нагоду на вихід з октету.
Із шансами на участь у стикових поєдинках Ліги чемпіонів «хіміки» роз­прощалися ледь не на екваторі групової стадії, коли один за одним програючи свої поєдинки, міцно загрузли на дні турнірної таблиці. Щоправда, коли на початку нового року вони здобули дві поспіль перемоги, можливість зачепитися за «плей-оф» іншого турніру — Кубка ФІБА, куди потрапляють шості колективи октетів, — набула реальних обрисів, хоча й мали вони вельми розмиті контури. Без «допомоги» суперників потрапити на шосту сходинку в «пульці» «Хіміку» взагалі було неможливо. Утім перед поєдинками передостаннього туру теоретична можливість кваліфікуватися до Кубка ФІБА у нашого клубу все ж була. Але для початку мусили підопічні Віталія Степановського переграти турецьких візаві.
Однак здивувати баскетбольну Європу підопічним Віталія Степановського не вдалося. Невдача в Туреччині стала, по суті, закономірним підсумком загалом невдалого дебюту «хіміків» у Лізі чемпіонів. Поступившись турецьким візаві з рахунком 70:77, український чемпіон зазнав десятої поразки в 13 матчах групового етапу й розпрощався з надіями позбутися статусу останньої команди групи «В».
Власне, та навіть якби «Хімік» і переміг «Каршияку», решта конкурентів українського колективу в боротьбі за шосту сходинку в «пульці» осічок не припустилася, зробивши таким чином марними сподівання южненців на продовження єврокубкового сезону. Хоча, відверто кажучи, шансів на успіх у Туреччині в колективу Степановського не було. Лише на старті поєдинку гості мали незначну очкову перевагу, проте надалі на майданчику домінували лише господарі, змусивши опонента вести безрезультатне переслідування. Традиційно кращими в складі «Хіміка» були темношкірі американці Джейсон Лав та Джеймс Сміт. Останній став найрезультативнішим гравцем матчу, щоправда, його 25 очок виявилося замало для підсумкового успіху. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 13-й тур. Група В. «Каршияка» (Туреччина) — «Хімік» (Україна) — 77:70 (22:13, 12:13, 22:22, 21:22; Саммерс (17) — Сміт (25)).
Турнірне становище: «Ле Ман» — 9 перемог/4 поразки, «Каршияка», «Венеція» — 8/5, «Орадея», «Автодор», «Катайя», «Маккабі Медіа» — 6/7, «Хімік» — 3/10.