США і Польща очолили «Рейтинг свободи висловлювання»

20.01.2017
Американський незалежний науково-дослідницький інститут Pew Research Center iз штаб-квартирою у Вашингтоні діє з 2004 року і вважається одним із найавторитетніших американських осередків із дослідження громадської думки.

Він не пов’язаний iз жодною політичною партією і займається дослідженням різних аспектів стану суспільства як у самих США, так і у світі: від демографії до стану ЗМІ.

Щороку він подає «Рейтинг свободи висловлювання». Цьогорічний звіт на 59 сторінках  оприлюднено 12 жовтня, хоча опитування проводилося серед осіб вiд 18 років у квітні-травні минулого року.

Укладачі опитали населення 38 країн світу стосовно ставлення до найрізноманітніших аспектів свободи висловлювання, а також враховували об’єктивні фактори життя в різних країнах: від рівня освіти населення до навіть того, які моделі смартфонів домінують у тій чи іншій країні. 
 
Але дослідників цікавило передусім ставлення населення конкретної країни до найрізноманітніших проявів свободи слова. Наприклад, чи люди вважають, що уряд можна критикувати за будь-які неправильні дії, чи все ж уряд має право приховувати свої певні вчинки? Чи можна критикувати економічну політику уряду та його помилки, якщо така критика може завдати шкоди країні? А чи влада має право заборонити таку критику?

Чи можна критикувати віруючих іншого віросповідання? Чи можна відкрито говорити про певні збочення (наприклад сексуальні) та інші делікатні проблеми, чи їх краще замовчувати? І ще багато подібних дражливих запитань. Тобто результати опитування змалювали не стільки політичну систему чи дії влади конкретної країни, а рівень толерантності самого суспільства. Тобто такий собі колективний портрет народу. 
 
Відразу варто зазначити, що українці показали себе не кращим чином на тлі інших народів. Україна опинилася за рівнем свободи висловлювання на четвертому з кінця місці у компанії з Буркіна-Фасо, Пакистаном, Йорданією та Сенегалом. Росія — на 10-му з кінця місці в оточенні Палестини та Туреччини. Сенсаційно, але Польща посіла другу позицію  після лідера рейтингу США. Тож брати-поляки виявилися значно розкутішими від нас, і у них зі свободою висловлювання все в порядку. 
 
До першої десятки рейтингу країн iз найкращою свободою висловлювання також увійшли Іспанія, Мексика, Венесуела, Канада, Австралія, Аргентина, Південно-Африканська Республіка та Аргентина. Як бачимо, здатність вільно висловлюватися аж ніяк не пов’язана з матеріальним благополуччям. Важко сказати, бути лідером у цьому списку почесно чи ганебно.

З одного боку, людина може говорити що хоче, а, з іншого, свобода висловлюватися — це також свобода ненависті чи образ. У світі головними ареалами свободи висловлення є Північна Америка, частина Європи та Австралія.