Флагманські пріоритети

24.01.2017
Флагманські пріоритети

На минулих зимових зборах Роман Яремчук теж працював iз «Динамо» в Марбельї, проте згодом відправився в оренду до Олександрії. (Фото прес-служби fcdynamo.kiev.ua.)

За місяць до поновлення другої частини сезону в українському чемпіонаті клуби прем’єр-ліги активно занурилися в процес поновлення втраченої за новорічні канікули ігрової та фізичної форми. Після кількох днів роботи без м’яча у футболістів розпочалися улюблені «процедури». І хоча в цю пору товариські поєдинки проходять на тлі суттєвого фізичного навантаження, до такого виду роботи гравці ставляться з більшою прихильністю.
Трохи незвичним виглядає тренувальний збір у донецького «Шахтаря», котрий після багатьох років співпраці з румуном Луческу нині проходить адаптацію до плану свого нового наставника Пауло Фонсеки. «Раніше за дев’ять днiв ми могли зіграти чотири-п’ять спарингів, а тут ми провели лише один», — ділиться емоціями півзахисник «гірників» Тарас Степаненко. В іспанській Ла-Манзі підопічні Фонсеки поки що зіграли лише з польською «Краковією», котру завдяки голам Зубкова та Дентіньйо переграли з рахунком 2:0.
Цікаво, що за цією грою донецького клубу спостерігав один з іноземних помічників Андрія Шевченка в національній збірній України — іспанець Рауль Ріанчо. Завдяки масштабній ротації, котру застосував Фонсека в поєдинку проти «Краковії», екс-помічник Реброва в «Динамо» зміг побачити практично всіх українських виконавців «Шахтаря», котрі є основою теперішньої української збірної. Щоправда, на вістрі атаки «гірників» жодного нашого співвітчизника не було — в донецькому клубі традиційно на цих позиціях перевага віддається південноамериканцям. 
Трохи іншої кадрової політики на початку навчально-тренувальних зборів дотримуються в таборі «Динамо», де в поєдинках проти німецького «Санкт-Паулі» та китайського «Тянь­цзинь Теда» на позиції номінального форварда награвали українських виконавців. Приміром, в обох поєдинках Сергій Ребров активно перевіряв роботу молодих Артема Бєсєдіна та Романа Яремчука, котрого, до слова, після завершення першої частини ЧУ повернули з оренди в «Олександрії». Водночас проти китайців динамівський наставник дав шанс зіграти Олександру Гладкому. Утім екс-«гірник» укотре не зміг підтвердити своє бомбардирське реноме, знову змусивши ЗМІ підшуковувати йому нове місце роботи. Так, один із турецьких спортивних ресурсів повідомив, що Олександр погодився перейти з «Динамо» до «Аланьяспора».
Що ж до динамівців, котрі допомогли своїй команді переможно розпочати першу іспанську тренувальну сесію, то загалом шість м’ячів (по три в кожному поєдинку) за «біло-синіх» забили винятково українці. Із перемоги розпочали новий рік і футболісти «Дніпра», котрі в турецькому Ларі переграли азербайджанський «Шамкір» (2:0). 
А от для полтавської «Ворскли» двотижневий турецький збiр розпочався з розгромної поразки від болгарського клубу «Дунав Рус» — 1:5.