Поступова зміна декорацій

24.01.2017
Поступова зміна декорацій

Міша Звєрєв, батьки якого з СРСР емігрували до Німеччини, на «АО»-2017 здолав першу ракетку планети — британця Енді Маррея. (Фото з сайта sapronov-tennis.org.)

Зміни «почесної варти» на чільних позиціях світового тенісу чекали вже давно. Практично безроздільне домінування Серени Уїльямс та Новака Джоковича, що спостерігалося в минулі кілька років, відверто кажучи, подобалося не всім. Тож появи на тенісному горизонті нових облич чекали з нетерпінням.
Наприкінці минулого року на перші позиції в рейтингах АТР та WTA вийшли Енді Маррей та Ангелік Кербер, засвідчивши про початок «тектонічних змін» у тенісному світі. Спочатку здавалося, що і британець, і німкеня бодай на якийсь тривалий час «покерують» «пелетоном», утім перший у сезоні «гранд слем» — Відкритий чемпіонат Австралії — показав крихкість зайнятих ними позицій.
Найсильніший за рейтингом тенісист планети поступився в четвертому раунді Міші Звєрєву з Німеччини (5:7, 7:5, 2:6, 4:6). На тому ж таки етапі з турнірної дистанції зійшла й прима жіночого тенісу, програвши американці Коко Вандевей (2:6, 3:6). Якщо так, то вже незабаром жіночий та чоловічий табелі про ранги отримають нових «очільників».
Для кращої тенісистки України Еліни Світоліної про штурм тенісного олімпу наразі не йдеться. Її метою на цей рік є місце в «топ-10». Виступ 22-річної харків’янки в «одинаку» «Аустреліен оупен» — 2017 навряд чи посприяє швидкому підвищенню в рейтингу. У Мельбурні Еліна мала 11-й номер посіву, проте підтвердити свій високий статус не змогла. Уже в третьому раунді вона була змушена зачохлити ракетку, не знайшовши аргументів проти 24-ї «сіяної», росіянки Анастасії Павлюченкової — 5:7, 6:4, 3:6.
Якось реабілітуватися за ранній виліт з «АО» Світоліна може в міксті, де в парі з господарем кортів Крісом Гуччіоне українка дісталася чвертьфіналу. На шляху до нього в Еліни та Кріса проблем не було, оскільки їхні опоненти в другому раунді змагань — Сінакова/Суарес (Чехія/Бразилія, 6) — вирішили відмовитися від боротьби. Натомість далі українсько-австралійському тандему доведеться пройти значно складніше випробування — парою «номер один» — американцями Маттек-Сендс/Брайян. Хай там як, а незалежно від обставин перебування Еліни Світоліної вже стало найдовшим серед українських тенісистів у Мельбурні.