Синій-синій «Іній»

24.01.2017
Синій-синій «Іній»

Ванесса Параді.

Справжньою сенсацією стало місяць тому повідомлення, що в Києві на Хрещатику бачили відому французьку актрису Ванессу Параді. Киянка Олександра Бречко виклала у «Фейсбуці» кілька фото жінки в простій зимовій куртці, страшенно схожої на зірку, в оточенні знімальної групи, з коментарем, що все це відбувається просто зараз у центрі столиці. Інформація була настільки несподіваною, що багато хто сприйняв це просто за фейк або шоу двійників. Тим більше що від представників актриси жодної інформації про намір побувати в Україні не надходило.
Утiм з’ясувалося, що це таки була реальна Параді і реальна знімальна група. Як повідомило видання Variety, саме в Києві в середині грудня знімалася сцена з нового фільму литовського режисера Шарунаса Бартаса «Іній» про війну в Україні, який спільно створюють Литва, Франція, Україна та Польща. «За сюжетом молодому литовському хлопцю Рокасу одного дня випадає несподівана можливість побувати в Україні та побачити — і зрозуміти — справжню окупацію і війну. Разом із гуманітарним конвоєм він прямує з Литви до України, де доля зводить його із двома військовими журналістами (одного з них грає Ванесса Параді). Реальність виявляється набагато жорстокішою за романтичні уявлення молодого литовця, кидаючи його у вир війни. Водночас Рокас у цих подіях знайде своє кохання», — зазначає журналіст Сергій Васильєв на сайті Національної спілки кінематографістів України.
Рокаса грає молодий театральний актор Мантас Янчяускас. Також у фільмі поруч із Ванессою Параді знімається польський актор Анджей Хира, відомий за головною роллю у «Катині» Анджея Вайди. Автор сценарію та режисер стрічки — Шарунас Бартас. Знімальний процес «Інею» розпочався у грудні 2016-го. Також близько двох тижнів зйомки тривали на межі з окупованим Кримом, повідомляє сайт НСКУ.
Наприкінці грудня відоме французьке видання Libration назвало «Іній» поміж двадцяти стрічок, заради яких у 2017 році варто продовжувати ходити в кіно. Дочекаймося прем’єри.