«Онуфрій служить не Богові»

24.01.2017
«Онуфрій служить не Богові»

Церквi Московського патрiархату вiрять не всi українцi.

Україна вшановує загиблих героїв-«кіборгів», які 242 дні тримали оборону Донецького аеропорту. Цього року до заходів неначе мають долучитися і священики Української православної церкви Московського патріархату. Принаймні інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП повідомив: «В усіх храмах УПЦ відбудуться панахиди у зв’язку з Днем пам’яті захисників Донецького аеропорту. З благословення Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Онуфрія, в усіх монастирях і на парафіях Української православної церкви будуть звершені панахиди за загиблими воїнами».
Відповідний циркуляр, iдеться у повідомленні, було направлено всім єпархіям Української православної церкви Московського патріархату. 
Нагадаємо, що раніше було немало випадків, коли священики УПЦ МП відмовлялися відспівувати загиблих українських героїв. А на окупованих територіях   навіть благословляли бойо­виків на війну проти України. Протестуючи проти таких не богоугодних дій, парафії Московського патріархату почали переходити до Київського, в якому наразі діють понад 4000 парафій, об’єднаних у 29 єпархій у всіх областях нашої держави.
Нинішню ініціативу УПЦ МП про проведення панахид за загиблими у соціальній мережі «Фейсбук» не всі сприйняли однозначно. Користувачі пишуть: «їм вірити не можна», «панахиди за загиблими «воїнами», а не «українськими воїнами», «або там є якийсь нюанс, або вітер сильно змінився і в УПЦ МП це зрозуміли», «будуть говорити про «братовбивчу війну» і молитись за мир», «молитимуться і за «воїнів» «ДНР/ЛНР», «довго збиралися, прийшла нова методичка з Москви», «версія одна: вовки в овечій шкурі. Немає і не буде їм віри», «рівень антирейтингу такий, що пора хоч щось робити. Суть та ж сама — ворожа структура», «який поворот, вони ж навіть не молилися за упокій і за здравіє солдатів на своїх службах, а після служби проповідь обов’язкова про братовбивчу війну», «наступний крок: один народ — пора миритися», «не вірю! Нема там щирості. Онуфрій вірою і правдою служить не Богові, а Кирилу з Путіним», «відмазуються, аби лиш не прикрили». «Це звичайний маркетинговий хід. Московський патріархат втрачає парафіян через російську агресію, от і доводиться йти на такі кроки», — написав користувач Олексій Братущак.