Не сальмонела

24.01.2017
Житомирською місцевою прокуратурою до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про порушення санітарних правил і норм щодо запобігання масовим отруєнням у місцевій гімназії, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 325 КК України. Як повідомили «УМ» у прес-службі прокуратури в Житомирської області, було встановлено, що до дитячої обласної та центральної дитячої міської лікарень iз 20 по 21 січня з попереднім діагнозом —  гостре кишкове отруєння — було госпіталізовано 13 дітей. Усі вони — учні з різних класів місцевої гуманітарної гімназії №23. 
Школярі скаржилися на нудоту, блювоту, підвищення температури тіла та діарею. Їхнiй стан лікарі оцінили як середньої важкості.
За словами заступника міського голови Житомира Матвія Хренова, госпіталізованим дітям проведено всі необхідні аналізи, але поки що збудника інфекції не визначено. «Проведено експрес-тести — сальмонельозу не виявлено. Більшість ознак вказують на те, що це бактеріальна інфекція, тому всі діти отримують антибактеріальну та дезінтоксикаційну терапію», — розповів заступник житомирського міського голови.
У їдальні навчального закладу припинено харчування і розпочато перевірки. Влада міста прийняла рішення припинити навчання в гімназії №23, аби провести дезінфекцію приміщень цього навчального закладу. Піти на такий крок у Житомирі змушені були після того, як стало відомо про випадки отруєння дітей, які не харчувались у їдальні гімназії. Тож причиною масового отруєння, припускають у міській раді, може бути й інша.
Наразі госпіталізовані учні ще перебувають на лікуванні у міських лікарнях і отримують безкоштовно медичну допомогу. Їхнiй стан лікарі називають задовільним.
   Досудове розслідування за фактом масового отруєння школярів проводить житомирський обласний відділ поліції. Він і має встановити всі обставини отруєння школярів. Процесуальне керівництво здійснює Житомирська місцева прокуратура.