Острів невезіння в океані є

24.01.2017
Острів невезіння в океані є

Айсберг тримається на волосині.

Хоча цьогорічна зима не дає підстав для роздумів про глобальне потепління, втім оприлюднена вченими статистика не дає забувати про нього. За висновками науковців, 2016 рік став на нашій планеті найтеплішим за всю історію метеорологічних спостережень, побивши аналогічний рекорд року 2015. І це дається взнаки. 
Від 1 січня розлом між шельфовим льодовиком під назвою Ларсен C та рештою континенту став більшим на 10 кілометрів. Знімки, зроблені у листопаді минулого року агенцією НАСА, допомагають зрозуміти масштаби тріщини. Таким чином можна сказати, що айсберґ тримається на волосині. Якщо щілина збільшиться на чергові 20 кілометрів, то відбудеться його остаточне від’єднання від шельфового льодовика Ларсен С. Потужна брила криги перетвориться на дрейфуючий острів. Її поверхня становитиме приблизно 2/3 території Чернівецької області, тобто близько п’яти тисяч квадратних кілометрів. Дані про збільшення тріщини надійшли також з європейської супутникової системи Sentinel-1.
Британський експерт професор Ендрю Лакман, що спостерігає за цим процесом, пише у своєму блозі, що, однак, не можна точно спрогнозувати, коли це станеться. Науковець повідомляв раніше: якщо весь шельфовий льодовик Ларсен С відірветься від Антарктиди і розтане, рівень світового океану підніметься на 10 сантиметрів. 
Льодовик Ларсен C — остання ціла частина шельфового льодовика, який раніше складався з трьох частин і мав загальну площу, яку можна порівняти з площею острова Ямайка. За останні десятиліття льодовики Ларсен A і Ларсен B відкололися і пішли під воду. Дослідники припускають, що величезний льодовик зруйнувало глобальне потепління. Однак прямих доказів цьому наразі немає. Зокрема Ларсен A відколовся від основного масиву в 1995 році. У 2002 році те саме неочікувано сталося з частиною Ларсен B площею 3250 кв. км і товщиною 220 м. Тепер процес дезінтеграції дійшов до останньої частини льодовика — Ларсен С.