«Слнчев бряг» для Путіна

24.01.2017
За інавгурацією Дональда Трампа якось непомітно пройшла церемонія вступу на посаду нового президента Болгарії Румена Радева. Приведення до присяги його та віце-президента Іліяна Йотова відбулося у болгарському парламенті минулого четверга. 53-річний генерал у відставці до липня минулого року був командувачем ВПС Болгарії. На виборах виступав кандидатом від Болгарської соціалістичної партії (болгарських посткомуністів), переміг на них головну суперницю — спікера парламенту та висуванку правлячої проєвропейської партії ГЄРБ (Громадяни за європейську Республіку Болгарія) — набрав 59,37% голосів.
Радев матиме широку владу. Спроби формування нового уряду в рамках діючого парламенту провалилися, тому найближ­чими днями Радев оголосить про розпуск парламенту та призначення дострокових виборів. До часу проведення виборів новий президент призначить тимчасовий уряд, склад якого підбере особисто. А оскільки головним завданням цього уряду буде підготовка проведення виборів, то з великою ймовірністю можна передбачити, що на них переможе Соціалістична партія, а новим прем’єром стане лідер соціалістів Корнелія Нінова. 
Радев, як і соціалісти загалом, не приховує своїх симпатій до Путіна та виступає за зняття санкцій проти Росії. Євросоюз уже має проблеми з ізоляціоністськи налаштованим прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном та «сірим кардиналом» Польщі Ярославом Качинським, який iз-за лаштункiв керує правлячою партією «Право і справедливість». Румен Радев може стати ще більшим, ніж ці двоє, головним болем для Брюсселя.