На нові колеса: українці почали масово відмовлятися від купівлі російських авто

25.01.2017
На нові колеса: українці почали масово відмовлятися від купівлі російських авто

Підсумки результатів вітчизняного автомобільного ринку за минулий, 2016, рік принесли доволі неочікувані результати.
 
Попри кризу, падіння доходів пересічних українців тощо, обсяги продажу нових автомобілів зросли на 40,9%.
 
І нехай цифра зростання отримана завдяки низькій порівняльній базі, тобто на основі падіння автопродажу за попередні роки, тенденція до відновлення попиту на нові автомобілі є незаперечною. 
 
Торік продажі нових автомашин становили 65 562 одиниці. Лідерами реалізації стали компанії «Тойота», «Рено» і «Фольксваген».
 
У 2015 році, нагадаємо, продано 46 546 автомобілів, а лідерами продажів тоді були «Опель», «Лексус», «Мерседес-Бенц» і «Сеат». 
 
Із жовтня минулого року повністю припинене постачання в Україну російських автомобілів корпорації «АвтоВАЗ». Автосалони продають залишки «Лад», які ще є на складі. 
 
Експерти пояснюють таку ситуацію значним подорожчанням виробів російського автопрому при їх сумнівній, часто анекдотичній якості. За ціною деякі моделі «Лади» зрівнялися з автомобілями з Європи та Азії.
 
Отже під питанням опинилася презентація моделей «Веста» та XRay, яку раніше планували провести навесні, а у фірмових салонах залишилися лише «Лада-Ларгус» та «легендарний» «російський джип» — «Нива».
 
Таким чином, російський автопром не зумів конкурувати в Україні після того, як на його продукцію почали накладати ввізне мито у розмірі 14,57% та десятивідсотковий податок. 
 
На жаль, упав і вітчизняний автопром, який, втім, уже давно був більше мертвим, ніж живим.
 
Торік в Україні було вироблено 5 264 автотранспорті засоби, що на 36,5% менше, ніж у 2015 році. Із них переважають «легківки»: 4 340 штук, 603 комерційні автомобілі. 
 
На тлі цієї жалюгідної статистики впадає у вічі суттєве збільшення автівок на електричній тязі, що їх придбали українці: у чотири рази!
 
Всього наші співвітчизники придбали понад 2,5 тисячі таких авто. Судячи з усього, тенденція збережеться і надалі.
 
Так, журнал The Economist прогнозує, що нинішнього року світовий ринок автомобілів зросте на 3%, а електрокарів та машин iз гібридними двигунами — у 15 разів!