Пік запіканок: топ рецептів на будь-який смак

25.01.2017
Пік запіканок: топ рецептів на будь-який смак

Кожен може знайти собі запіканку на свій смак.

Щоразу після затяжних свят — пік запіканок: легких, нежирних, барвистих, ошатних, смачних і поживних. Коли до того всього насмакувалися вдосталь — організм наполегливо просить чогось легкого і вітамінного.

Беремо овочі, фрукти, гриби, ягоди, бобові, яйця, зелень, сир, цитрусові, сухофрукти — що кому до вподоби.

Рецептура запіканок настільки довільна і проста, що, за бажання, можна мати власний посібник з їх приготування — фантазуйте, змішуйте, заливайте збитими яйцями, приправляйте, викладайте на деко, присипайте тертим сиром і запiкайте.

А готовність вашої страви вiдчують і сусіди: зазвичай запіканки дуже ароматні. 

І домашня, і для гостей

Запіканки — чомусь так вважається — «домашні» страви, які готуються, в основному, на сніданки-вечері в родині. Це не зовсім так.
 
Точніше, задум був таким — приготувати запіканку на сніданок у вихідний день.
 
Я вирішила спекти гарбузово-сирну, бо вважаю її особливо смачною.
 
А оскільки чоловіча частина моєї родини надає перевагу іншим продуктам, взялася відразу ще й за картопляно-м’ясну, щоб, як кажуть, «кожній свасі по ковбасі». 
 
«Свахи» в особах моєї куми та однокласниці з чоловіками завітали в гості несподівано, як вони це і полюбляють, якраз коли сирно-гарбузова запіканка вже була порізана ромбиками, а картопляна — ще в духовці, але вже пахла на всю сходову клітку.
 
Гості нічого іншого не забажали і сказали, що з таким пригощанням сміливо можна було запрошувати дуже поважних гостей.
 
Я також задоволена результатом, тобто смаком сирно-гарбузової запіканочки, другу мені так і не вдалося скуштувати.
 
Але що подобається гостям — те автоматично смачне. Переписала рецепти подругам, а наразі пропоную їх усім бажаючим. 
 
Отож для запіканки з гарбуза знадобиться 500 г почищеного гарбуза, 300 г сиру, 2 яйця, склянка манки, 120 г родзинок, 6 столових ложок цукру, пакетик ваніліну, кориця, масло для змащення.
 
Гарбуз почистити, порізати і перемолоти (можна перед тим запекти його, а можна перемелювати і сирий, мені смачніший сирий), додати половину цукру, яйце, третину склянки манки, корицю, все старанно перемішати.
 
До сиру додати яйце, решту манки і цукру, ошпарені родзинки, ванілін, перемішати. Форму змастити маслом, викласти почергово сирну і гарбузову масу (має вийти 6 тонких шарів) і поставити в духовку, нагріту до 180 градусів, приблизно на годину.
 
Картопляна запіканка з м’ясом — це чудове «два в одному»!
 
Треба півкілограма будь-якого фаршу (зі свинини, яловичини чи курятини), але якісного, не рідкого, 800 г картоплі, цибулина, 2 зубчики часнику, спеції.
 
Для заливки: 3 яйця, 320 мл вершків чи густої сметани, 100 г твердого сиру і масло для змащування дека. 
 
Картоплю треба відварити в «мундирі» і  почистити. На олії підсмажити цибулю і часник, додати фарш, посолити і поперчити, і, помішуючи, смажити хвилин вісім. 
 
У змащену маслом глибоку форму викласти шар картоплі,  нарізаної на кружальця, злегка посолити, далі шар підготовленого фаршу і знову шар картоплі.
 
Для заливки треба збити яйця, додати вершки або сметану, перемішати, додати зелень і спеції і залити картоплю.
 
Зверху притрусити твердим сиром, накрити фольгою і випiкати у духовцi при 180 градусах приблизно півгодини. Зняти фольгу і пекти до зарум’янення сиру. 
 
Спробуйте також як варіант фарш у цьому рецепті замінити курячою грудкою і болгарським перцем (у пропорціях 4х1), отримаєте нову і так само чудову страву. 

Якщо є риба

Хто полюбляє рибку — і для них знайдеться своя запіканка.
 
Готується так само, як і м’ясна, але на шар відвареної картоплі викладаємо шар порізаної на кільця свіжої цибулі, а ще вище — заздалегідь замариноване філе риби (минтай, хек, пангасіус).
 
Маринувати добре у соєвому соусі й приправах для риби або ж скропити її лимонним соком, олією. Посолити і поперчити. 
 
Зверху викласти кружальця помідора, злегка змастити майонезом (беріть iз найменшою жирністю), залийте трьома збитими яйцями і готуйте в духовці приблизно годину.
 
За хвилин 10 до готовності посипте запіканку тертим сиром і почекайте до зарум’янення. 
 
Зрештою можна спекти розкішну картопляну запіканку просто з овочами.
 
На 1 кг картоплі потрібно 2 цибулини, 2 зубчики часнику, 300 мл молока, 250 г сиру, по кореню петрушки, пастернаку і селери (невеликому), пучок зелені, 2 столові ложки оливкової олії, 50 г твердого сиру і третину чайної ложки меленого мускатного горіха. 
 
Насамперед — почистити і обсмажити цибулю і часник до прозорості. Додати подрібнене коріння і тушкувати 10 хвилин.
 
Змастити форму маслом чи олією і викласти нарізану тонкими пластинами картоплю. На картоплю викласти тушковані овочі. Посипати спеціями.
 
Знову шар картоплі, потім овочі й  спеції. Збити сир і молоко і вилити на картоплю. Посипати зверху натертим сиром. Пекти приблизно годину при температурі 180 градусів. 
 
Запіканочка з броколі (або цвітної капусти) — це смачна легкість буття, повірте.
 
Потрібно півкілограма броколі (чи цвітної капусти), 4 картоплини, 3 сирі яйця і 2 — варені, 200 г сметани і спеції.
 
Зварити два яйця. Картоплю почистити, нарізати невеликими кубиками, відварити в підсоленій воді.
 
Броколі розділити на малі суцвіття, також відварити в підсоленій воді (варити 5-7 хвилин).
 
Овочі та варені яйця  викласти в змащену форму. Яйця, сметану, сіль та пе­рець збити, залити овочі й відправити їх у духовку ненадовго — хвилин на 20.
 
Якщо взимку захочеться побільше яскравих кольорів, спечіть кольорову запіканку. 
 
Потрібно взяти четвертинку головки синьої капусти, 70 г твердого сиру, 2 червоні болгарські перці, 4 картоплини, 2 яйця, 150 г рідкої сметани, 4 столові ложки борошна, зелень і спеції.
 
Добре вимиті чотири середні картоплини зі шкіркою нарізати кубиками і відварити до напівготовності — приблизно 10 хвилин.
 
За цей час приготувати рідке тісто, як на налисники. Тісто посолити і поперчити до смаку.
 
Четвертину головки червоної капусти нарізати на квадратики і викласти в форму, змащену маслом. Капусту залити половиною тіста.
 
Посипати тертою на грубу тертку морквою, горошком або кукурудзою і кубиками картоплі. Залити рештою тіста і посипати тертим сиром. Пекти 20-25 хвилин при температурі 200 градусів. Подавати охолодженою.
 
Запіканка а-ля голубці також стане улюбленою стравою, якщо досі ще не стала: голубці полюбляють майже всі, а запіканка — їх смачний варіант.
 
Потрібно 700 г капусти, 800 г фаршу та 200 г рису. Для заливки: 300 г сметани, 2-3 столові ложки томатної пасти, півтори склянки води, половина чайної ложки солі та спеції. 
Приготувати заливку: змішати сметану, томатний соус, воду, сіль, спеції.
 
Капусту порізати і викласти в форму. На капусту насипати шар помитого, невареного рису. Вилити половину соусу. Зверху викласти фарш і на нього рівномірно налити половину соусу.
 
Запікати приблизно годину при температурі 200 градусів. При подачі присипати зеленню. 

Плодово-ягідні

А рисова запіканка з яблуками чи ягодами — це взагалі класика «жанру запіканок». Яблучна з корицею рисова бабка на сніданок розбудить своїм ароматом будь-якого любителя поспати якнайдовше. 
 
Якщо у вас у морозилці є чорниці, смородина чи малина (просто будь-які ягоди), а в холодильнику — трохи відвареного рису (вчорашній також годиться), а ви при цьому не спечете ягідно-рисової бабки, це не буде правильно. 
 
Щоб її спекти, потрібно 300 грамів вареного рису, 200 грамів цукру, 100 грамів заморожених чорниць (малини тощо), 50 грамів панірувальних сухарів, 30 грамів вершкового масла, лимон, 3 столові ложки борошна, пакетик ванільного цукру, половина пакетика розпушувача і 4 яйця. 
 
Спочатку промити, відварити і охолодити рис. Збити яйця в круту піну. Борошно просіяти і перемішати з розпушувачем для тіста, додати до яєць, все ретельно перемішати до однорідності, щоб не було грудочок.
 
Тісто влити у відварений рис, додати ванільний цукор, цедру лимона і добре перемішати. Додати чорницю (ягоди) і обережно вимішати. Форму для запіканки змазати вершковим маслом, посипати панірувальними сухарями і вилити тісто.
 
Поставити форму в розігріту духовку і випікати при температурі 200 градусів приблизно 35 хвилин (до зарум’янення).
 
Відразу запіканку з духовки не варто витягувати — нехай трішки охолоне. Потім порізати на шматочки і подавати зі сметаною, вершками, розтопленим шоколадом чи будь-яким кремом.
 
Приємних смакових відкриттів!