Мета — посварити: руйнування монументу полякам створило нові проблеми для України

25.01.2017
Мета — посварити: руйнування монументу полякам створило нові проблеми для України

Зруйнований меморіал польським жертвам Гути Пеняцької.

Зруйнований пам’ятний знак загиблим внаслідок трагічних подій 1944 року полякам у Гуті Пеняцькій на Львівщині відновлять.
 
У цьому запевнив заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк. За його словами, на черговому засіданні сесії облради однозначно буде ухвалено рішення щодо акту вандалізму та відновлення монумента.
 
«Спільно з польською стороною будемо працювати над механізмом відновлення пам’ятника. Чи вдасться це зробити до 28 лютого — дня, коли сюди вшанувати жертв традиційно з’їжджається громада, не впевнений. Водночас маємо звернути увагу і на українські монументи, зруйновані на території Польщі. А такі факти, на жаль, також є. Ми проаналізували, що почерк такий самий, як на нашій, так і на польській стороні», — розповів Володимир Гірняк.
 
На переконання пана Гірняка, вандалізм у Гуті Пеняцькій організували сили, зацікавлені в погіршенні взаємин між Україною та Польщею.
 
Він також наголосив, що версія про те, що могилу поляків зруйнували місцеві мешканці, не витримує жодної критики.
 
«Те, що видно тут, на місці, що вчинено вандалами, зробити кувалдою однозначно неможливо.
 
Усе більше вказує на вибух. І це зробили певні сили, які не хочуть українсько-польського порозуміння», — зазначив заступник голови облради під час поїздки на місце злочину.
 
У повідомленні прес-служби Львівської облради наголошується, що станом на початок цього тижня з надгробків уже стерли фарбу, проте монумент потребує серйозної реконструкції.
 
Нагадаємо, вранці, 10 січня, у Бродівський відділ поліції надійшла інформація про те, що в селі Гута Пеняцька пошкоджено пам’ятний знак загиблим внаслідок трагічних подій 1944 року полякам.
 
Частину надгробків розбили вщент, а частину розмалювали в синьо-жовті та червоно-чорні кольори, залишили також надписи.
 
Підозри викликає те, що інформація про вандалізм з’явилася першою на російських інформаційних сайтах ще 9 січня — до того, як про це дізналися в селі.
 
Після огляду місця події в поліції зазначили, що із залишених надписів можна зробити висновок, що їхній автор не знав української мови.
 
Як стало відомо «УМ», посол Польщі в Україні уже скерував дипломатичну ноту до МЗС України через зруйнований пам’ятник у Гуті Пеняцькій, а поліція відкрила кримінальне провадження за ч.3 ст.161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань) ККУ.