Складне розлучення: Верховний суд Британії заборонив уряду виходити з ЄС без згоди парламенту

25.01.2017
Складне розлучення: Верховний суд Британії заборонив уряду виходити з ЄС без згоди парламенту

«Прощавай, Велика Британіє». Але «піти по-англійськи» цього разу не вдасться.

У вівторок Верховний суд Великої Британії ухвалив рішення, за яким для початку процедури виходу цієї країни зі складу ЄС уряд повинен отримати схвалення британського парламенту, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Таке рішення підтримали вісім суддів, проти проголосували троє.
 
Це рішення означає, що прем’єр-міністр Тереза Мей не може почати переговори з ЄС, поки обидві палати не дадуть на це згоду.
 
За очікуваннями, пані Мей мала почати переговори про вихід своєї країни з Євросоюзу до 31 березня.
 
Суд також постановив, що для виходу з Євросоюзу влада Британії повинна провести консультації з представниками Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії.
 
На слуханнях у Верховному суді не розглядали питання, чи виходити Британії з ЄС. Усі сторони згодні, що це питання було вирішене на референдумі 23 червня 2016 року, коли майже 52% громадян проголосували за вихід.
 
Але при цьому дві третини мешканців Шотландії проголосували за те, аби Велика Британія залишилася у складі ЄС.
 
Тож уряд Шотландії на консультаціях із центральним урядом Лондона не дасть своєї згоди на «розлучення» з ЄС. 
 
Уряд Терези Мей наполягає, що міністри можуть ініціювати переговори про Брекзит відповідно до королівської прерогативи — повноваженнями укладати і розривати угоди.
 
І згода депутатів при цьому непотрібна.
 
Юристи уряду також стверджують, що коли парламент ухвалював законодавство про референдум, то усвідомлював, до чого це може призвести, — і не зажадав для себе остаточного слова.
 
Раніше група позивачів на чолі з інвестиційним банкіром Джиною Міллер і перукарем Дейр Душ Сантушем звернулася до Високого суду Лондона.
 
Їхня позиція полягає в тому, що міністри не мають права змінювати конституційні закони, створені протягом чотирьох десятиліть членства в ЄС, і тому запустити процедуру Брекзиту повинен саме парламент.
 
У листопаді Високий суд Лондона погодився з думкою позивачів, після чого уряд подав апеляцію до Верховного суду. Джина Міллер подала позов проти британського уряду, аби домогтися більшої ролі парламенту в процесі виходу Великої Британії з ЄС. 
 
Тиждень тому, через півроку після референдуму про Брекзит, Тереза Мей нарешті окреслила план виходу королівства зі складу ЄС. До цього було незрозумілим, як уряд уявляє собі цей процес.
 
План Терези Мей прояснив процедуру, але вчорашнє рішення Верховного суду знову зробило незрозумілим, коли ж ця процедура зможе бути започаткована.