Лідер гурту «Козак Систем» закликав Луценка і Раду повністю заборонити полювання

26.01.2017
Лідер гурту «Козак Систем» (Kozak System) Іван Леньо просить Генпрокурора і народних депутатів підтримати його ініціативу і нарешті прийняти закон про повну заборону полювання, як дикого атавізму.
 
«Інколи серед випадкових знайомих трапляються ті, хто розповідає, як із задоволенням ходить на полювання, а особливо популярним цей вид розваг є у верхньому ешелоні влади, — пише у соціальній мережі музикант-активіст.
 
— При моїй спробі переконати, що це типове збочення, це не гуманно і не цивілізовано, у відповідь чую різну єресь про поклик предків (навряд чи знають вони їхню історію. — Ред.) та корегування числа слабких тварин».
 
Іван Леньо розповів нещодавню жахливу історію, яка сталася на Чернігівщині, розмістивши на своїй сторінці у «Фейсбуці» фото двох зовнішньо повністю сформованих лосенят немаленьких розмірів — насправді ще не наро­джених мертвих тварин, яких ви­йняли з лона вбитої браконьєрами вагітної лосихи.
 
«Вона замикала мігруюче стадо, і її вбили другою, — описує людське варварство Іван Леньо.
 
— Першим убили вожака, молодого трирічного самця. Решта стада просто збилася докупи і нікуди не тікала. Отже, планували вбити всіх шістьох. Якби не лісова охорона та мисливці, то так би і трапилося. Лосі померли від втрати крові, їх дірявили в решето 223-м калібром (калібр під напівавтоматичну рушницю Remington, цивільну версію штатного армійського набою 5.56х45). Хто в курсі, цей калібр не підходить для полювання, оскільки є замалим для крупних тварин».
 
Музикант уточняє, що браконьєри переміщалися на вартісному квадроциклі, мали при собі дорогу зброю. Середня вага молодого лося — 300 кілограмів. Убити планували шістьох, тобто розраховували мати 1200 кілограмів м’яса.
 
Нині, за Кодексом України про адмінправопорушення (стаття 85), порушення правил полювання, яке мало наслідком добування, знищення або поранення тварин, — тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права полювання на строк до 3 років; одне й інше покарання — з конфіскацією рушниць та інших знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих об’єктів тваринного світу чи навіть без такої.
 
Дехто закликає не прирівнювати мисливців до браконьєрів. Але вбивство тварин у будь-якому випадку — варварство.