Не минуло і трьох років: ГПУ дала дозвiл на затримання ще одного кривдника автомайданівців

26.01.2017
Ще одного антигероя часів Революції гідності затримано і внесено клопотання до суду про його арешт.
 
Зокрема, у прес-службі Генеральної прокуратури повідомили: «Затримано колишнього співробітника столичного спецпідрозділу міліції «Беркут», який тривалий час перебував у розшуку за підозрою у перевищенні влади та незаконному затриманні за попередньою змовою з іншими працівниками підрозділу міліції особливого призначення «Беркут» 18 активістів громадського руху «Автомайдан» у ніч із 22 на 23 січня 2014 року на вулицях Щорса та Грушевського у місті Києві, що супроводжувалося застосуванням до них насильства та пошкодженням їхнiх автомобілів».
 
Екс-міліціонеру інкримінують підроблення рапорту та неправдиві обвинувачення активістів у тяжких злочинах, на підставі чого їх було взято під варту та притягнуто до кримінальної відповідальності за нібито хуліганські дії.
 
Затриманому вручили повідомлення про підозру із цілим «букетом» статей (365, 366 та 384) Кримінального кодексу (самоуправство, службове підроблення та завідомо неправдиве свідчення). 
 
Нагадаємо, що за санкцією Генпрокуратури у грудні 2016 року було також затримано колишнього співробітника сумнозвісного «Беркута», котрий теж підозрюється у незаконному затриманні цих же 18 активістів «Автомайдану».
 
А 26 січня відбудеться продовження довготривалого резонансного суду, що розглядає кримінальне провадження за обвинуваченням інших екс-«беркутівців»: Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янишевського — у розстрілі активістів Євромайдану 20 лютого 2014 року.
 
На попередньому засіданні 24 січня Святошинський райсуд заслухав свідчення потерпілого Петра Ковальчука, який отримав важке кульове поранення трагічного «розстрільного» 20 лютого, коли носив поранених разом з іншими активістами. 
 
Додамо, що, за даними ГПУ, у межах кримінальних прова­джень щодо вбивств 48 активістів, замахів на вбивства 80 активістів повідомлено 25 підозр екс-беркутівцям.
 
Із 22 екс-бійців «Беркута» у розшуку перебувають 18 осіб (інші — під вартою).
 
Також ГПУ стверджує, що сім «беркутівців» переховуються на території, підконтрольній «ДНР» і «ЛНР». А за даними СБУ, деякі з колишніх «беркутят» перебувають на території Білорусі та Польщі.
 
Незрозумілим залишається той факт, що Інтерпол відмовив Україні в оголошенні бійців «Беркута» в міжнародний розшук.