«Золота» білизна

27.01.2017
«Золота» білизна

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Останні два роки, переважно під тиском ЄС та міжнародних донорів, Україна таки зробила кілька серйозних кроків для того, щоб змусити державні органи та чиновників продемонструвати відкритість і готовність працювати чесно і прозоро. Наче і е-декларації з’явилися у відкритому доступі, і всі операції з бюджетними грошима зобов’язані проводитися через систему відкритих електронних торгів Prozoro. Але старі звички клептомана ні-ні, та й дають про себе знати. Як люблять у нас казати: «Були б закони, а як їх обійти, ми знайдемо».
 
Черговий такий скандал струснув Міністерство Внутрішніх справ. Кілька днів тому  Президент всеукраїнського об’єднання працедавців легкої промисловості Олександр Соколовський розмістив у «Фейсбуці» цікаву табличку. У ній містилася порівняльна інформація про закупівлю постільної білизни для курсантів Академії внутрішніх справ та Львівського університету внутрішніх справ, а також для потреб Міністерства оборони. І цифри ці не можуть не дивувати: за одну і ту саму наволочку на подушку, яка для бійців ЗСУ коштувала 17 грн. 28 коп., виші системи МВС сплатили 36 грн. 42 коп. (академія) та 57 грн. 22 коп. (університет). Ще більша різниця у ціні на простирадла — 99 грн. 72 коп. за штуку (академія) проти 53 грн. 72 коп. (ЗСУ). Так само, практично вдвічі дорожчими для майбутніх поліцейських виявилися звичайні вафельні рушнички — 25 грн. 20 коп. проти 13 грн. 02 коп.
 
Загалом структурами МВС було зроблено кілька закупок — на загальну суму більш як чверть мільйона гривень. Є в цій табличці і ще одна примітка, яка багато що пояснює — одна закупівля відбувалася через згадану вище систему Prozoro, а інша — в її обхід. «І таких прикладів навести лише по нашій профільній продукції можемо на сьогодні десятки. МВС показав просто, щоб було зрозуміло, чому всім плювати на закони і на економію державних коштів — адже головна заповідь будь-яких правоохоронців у нас, як відомо — це не вийти в ході слідства на самих себе», — констатує Олександр Соколовський.  
 
Що цікаво — все зроблено на перший погляд цілком законно. «Якщо сума закупівлі товару не перевищує 200 тисяч гривень, замовник може закупити товар і без застосування системи електронних торгів. Якщо ж перевищує — партія розбивається на кілька дрібніших — і знову працює ця схема. В результаті це веде до абсолютної неконкурентності торгів. Зайдіть на сайт prozorro.gov.ua і зверніть увагу на позиції, які наближаються до суми 200 000 гривень — і ви відкриєте для себе багато цікавого. Невеличкий факт: тільки по нашому класифікатору (вироби текстильні готові) без застосування електронної системи закупівель у грудні минулого року відомчi структури придбали товар на сумму 17,4 млн. гривень. Це опосередкована ознака недобросовісної закупівлі, але з позиції закону — тут усе чесно», — пояснює «УМ»  Дмитро Остромогильський, який сам неодноразово брав участь у тендерних закупівлях.
 
До речі, за словами експерта, використанням цієї схеми і справді «грішить» не лише МВС. Утiм після скандалу з закупівлею сумнозвісних «рюкзаків Авакова» увага до цього відомства у журналістів — особлива. Нагадаємо, що в лютому 2015 року МВС закупило рюкзаки на 16,5 млн. грн. у фірми, яку пов’язують із сином міністра Олександра Авакова за явно завищеною ціною. Більше того, через рік в інтернеті з’явилося відео, зняте прихованою камерою, на якому людина, схожа на Олександра Авакова, обговорює з людиною, схожою на екс-заступника міністра Сергія Чоботаря поставку партії тактичних рюкзаків для підрозділів відомства за очевидно завищеною ціною.
 
Це визнав і керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, який у вересні минулого року виступаючи в ефірі «112-го канала», зазначив, що «ми провели слідство, встановили, що ці рюкзаки не відповідають встановленим вимогам — тканина не та, ціни мали бути іншими,  літраж не той». Утім головний антикорупційний прокурор, пообіцявши ще в жовтні оприлюднити результати розслідування, попередив, що «прізвища Авакова ви там не дочекаєтеся». Але поки що ми не дочекалися і результатів слідства.
 
Чи стануть нові факти корупції об’єктом зацікавленості детективів НАБУ і коли ми зможемо оцінити результати їхньої роботи, сказати важко. Поки що, як показує практика, працюють лише корупційні схеми. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков оприлюднив на «Фейсбуці» свою електронну декларацію за 2016 рік. Згідно з нею, міністр отримав заробітну плату в розмірі 466 121 грн., що на двісті тисяч більше, ніж у 2015 році. Окрім того, глава МВС отримав доходи від вартості казначейських зобов’язань Військові серії В (20 тис. грн.) і від казначейських зобов’язань Військові серії В (2800 грн.) та дивіденди від його компанії «Avitalia s.r.l» у сумі 148 423 євро. Але останні не пройшли по рахунку нарахування і не були виплачені у 2016 році.
 
Також у компанії з’явилися дві операційні туристичні компанії, зареєстровані у листопаді 2016 року. «100% кожної з цих компаній належить Avitalia srl. На 31.12.16 і по сьогодні оголошений статутний фонд кожної з цих компаній — 10 000 $ — ще не оплачений, і створені компанії поки не ведуть діяльності», — написав Аваков. 
 
«Зміни торкнулися готівки і банківських рахунків — я закрив рахунки в «Альфа-банку», збільшив присутність у державних «Ощадбанку» та «Укрексімбанку», — зазначив глава МВС. Загалом на банківських рахунках у Авакова значиться понад 950 тис. гривень і $175 тис., крім того, 200 тисяч грн. вкладені в банківські дорогоцінні метали. Готівкою Аваков має 15 тис. гривень, майже $13 тисяч і 65 тисяч євро.
 
Дружина Авакова за основним місцем роботи отримала 289 032 грн., також вона продала акції на суму 13 156 грн. «і дарчим подарувала сину акції АТ «Інвестор» номінальною вартістю трохи більше 210 грн.». Цікаво, що в минулорічній декларації вона значилася бенефіціаром 13 компаній, а цього року — жодної. На рахунках у Інни Авакової лежить понад мільйон гривень, більш як $200 тисяч і 3,5 тисячі євро. Готівкою у неї є 40 тисяч гривень, $37 тисяч і 21 тисяча євро.
 
Публікуючи декларації, Арсен Аваков спробував прокоментувати їх із гумором. «Майновий статус рухомого і нерухомого майна не змінився, хіба що на три пляшки великого вина стало менше... напевно, розбилися», — написав він. Також у розділі «Нематеріальні активи» міністр зазначив, що володіє авторськими правами на «сценарій у вигляді рюкзаків, iз газетними вирізками». 
 
У цьогорічній декларації з’явився орендований у київському готелі номер. Водночас програма «Схеми» повідомляла, що Арсен Аваков iз родиною орендує за 8 тисяч грн. на місяць апартаменти площею 130 кв. м у будівлі комплексу спеціальних об’єктів МВС «Фортеця» з особливим режимом.