Дональд Трамп обмежить фінансування ООН

27.01.2017

Адміністрація президента США Дональда Трампа готує декрети, які значно обмежать фінансування Сполученими Штатами ООН та інших міжнародних організацій, що дозволить Вашингтону анулювати певні багатосторонні міжнародні угоди, повідомляє «Нью-Йорк Таймс». У розпорядження газети потрапив проект першого з таких декретів під назвою «Аудит і зменшення фінансування США міжнародних організацій».

Документом передбачається припинення фінансування з американських фондів кожного підрозділу ООН чи міжнародної організації, яка не дотримується численних перерахованих у документі критеріїв. Це стосується, між іншим, всіх організацій, які визнають Палестинську Автономію або Організацію визволення Палестини, підтримують програми підтримки абортів, або будь-яким чином обходять санкції проти Ірану чи Північної Кореї. Документом передбачається зменшення на щонайменше 40% інших фондів, які США призначають для міжнародних організацій. 

Водночас, Сенат США затвердив Ніккі Хейлі постійною представницею при ООН. За кандидатуру екс-губернатора Південної Кароліни проголосували 96 сенаторів, проти висловились четверо. Новій представниці США при ООН закидають брак досвіду в галузі міжнародних відносин. Хейлі народилась у Південній Кароліні, в родині іммігрантів з Індії. Вона була членом палати представників цього штату від Республіканської партії, а згодом стала губернатором Південної Кароліни. Хейлі стане однією з небагатьох жінок в адміністрації нового президента США.