Курс на виживання

31.01.2017
Той факт, що футбол у нашій країні довгий час перебував на відмінній від інших видів спорту орбіті,  обумовлений тим, що українські футбольні клуби були статусною річчю, дорогою забавою заможних власників. 
Однак в останні роки утримувати на балансі такі проекти вітчизняним товстосумам стало неймовірно важко. Навіть найбільш успішні клуби, як-то «Шахтар» чи «Динамо», були змушені перейти в режим економії, зробивши ставку на доморощену молодь. Як результат, українська прем’єр-ліга втратила свою минулу привабливість. При цьому від вітчизняного футболу почали відвертатися не тільки вболівальники, котрі практично перестали ходити на стадіони. Нецікавим футбол став і для окремих мільярдерів, які, як виявилося, футбольне господарство тримали просто за компанію з іншими колегами.
Щойно харківський «Металіст» перестав асоціюватися з успішним активом, перетворившись для свого власника Сергія Курченка в джерело проблем, він тут же оголосив футбольний клуб банкрутом. Не виключено, що вже в найближчому майбутньому аналогічна доля може спіткати й інший знаковий для українського футболу клуб, від якого вирішив відвернутися інвестор.
Інформація про те, що Ігор Коломойський більше не фінансуватиме «Дніпро» стала топовою новиною в період зимового антракту в українському футболі. 
І хоча, традиційно, сам олігарх жодних офіційних заяв щодо майбутнього клубу не робив, уже найближчими днями можна буде зрозуміти напрямок майбутнього руху «дніпрян».
Рiч у тiм, що в останній день січня контрольно-дисциплінарний комітет ФІФА має винести вердикт у справі щодо заборгованості «Дніпра», котру він має перед тренерським штабом іспанця Хуанде Рамоса. Без сумніву, небажання Коломойського розплачуватися за боргами буде прямою відповіддю на питання щодо його бажання продовжувати союз iз дніпровським клубом.
Подейкують, що повертати борги іспанській команді ніхто не планує, відтак додатковий очковий штраф і, не виключено, пониження у класі, «Дніпру» гарантовані. А що буде далі?! Як показує історія з попередніми футбольними клубами «еліти», котрі зійшли з високої орбіти, усі вони стають  банкрутами. Після «обнуління», при бажанні, повернутися нагору не так уже й складно. Звісно, за один-два роки пройти шлях від аматорів до прем’єр-ліги неможливо. Але й на десятиліття відродження такого іменитого клубу затягнутися не повинно.
Звісно, в Дніпрі вболівальники не хочуть вірити в занепад успішного клубу й сподіваються на його порятунок. Утім у бізнесі — а професіональний футбол, без сумніву, є його частиною — все доволі прагматично. Загалом, очікувати, що той чи інший проект буде існувати, не приносячи його власнику бодай якихось дивідендів, вельми наївно. 
 

ТАБЛО

Контрольні матчі. «Динамо» — «Сувон» (Півд. Корея) — 1:1, «Шахтар» — «Австрія» (Австрія) — 2:2, «Шахтар» — «Норчьопінг» (Швеція) — 6:1, «Дніпро» — «Динамо» (Тб, Грузія) — 2:4.