Поворотна точка відліку

31.01.2017
Поворотна точка відліку

Фото з сайта biathlon.com.ua. (На чемпіонаті Європи-2017 Юлія Джима вже зібрала повний комплект нагород.)

Тривалий час перебуваючи в тіні майстровитих колег по біатлонній збірній — Олени Підгрушної та сестер Семеренко — Юлія Джима була змушена виконувати роль «покірного грегорі». Проте, коли досвідчені біатлоністки синьо-жовтої команди через різнi обставини вже не могли працювати на максимальних обертах, у тренерському штабі жіночої команди зайнялися пошуками нового лідера.
У попередні сезони Джима не раз доводила наставникам, що є надійним командним гравцем, і більшого від неї ніхто тоді не вимагав. Утім за нових обставин простої роботи Юлії на команду тренерам було недостатньо. Упродовж усього літнього міжсезоння словенський наставник жіночої збірної України Урош Велепець працював над тим, аби покращити швидкісні характеристики Джими. Змусити 26-річну біатлоністку бігти швидше виявилося не так і складно. Але Юлiя додала у швидкості та втратила в точності стрільби. Щоправда, навіть не демонструючи ідеальної стрільби, вона все одно краще за інших партнерок виступала на перших етапах поточного Кубка світу. Відчувалося, що  спортсменка має хороший потенціал, утім проблемна стрільба не дозволяла їй піднятися на п’єдестал КС— 2016/2017. 
Утім поїздка на чемпіонат Європи, що тримає в Польщі, дозволила виправити ситуацію. Звісно, медалі континентального форуму не настільки вагомі, як нагороди Кубка світу. Проте й зовсім дріб’язковими назвати їх теж язик не повертається. Коли ж спортсмену вдається вибороти на ЧЄ повний комплект, статус здобутих відзнак збільшується в рази.
Участі в стартових перегонах турніру — індивідуальній гонці — Юлія Джима не брала, завбачливо економлячи сили на спринт, який, схоже, стає коронною дисципліною для наших біатлоністів. 
За останній час уже троє наших «стріляючих лижників» розжилися спринтерськими медалями найрейтинговіших змагань. У 2013 році в цій дисципліні Олена Підгрушна виборола титул чемпіонки світу. Через рік Вікторія Семеренко здобула у спринті олімпійську «бронзу». А торік бронзовим медалістом ЧС став Сергій Семенов.
До ЧЄ— 2017 у медальній колекції Юлії Джими серйозних індивідуальних відзнак не було, хоча вона й мала звання олімпійської чемпіонки, здобуте в естафеті в Сочі— 2014. Власне й отримане Джимою в попередні роки європейське «золото» також здобувалося в командних змаганнях. 
Європейський форум у польському місті Душнікі—Здруй можна вважати для Юлія поворотною точкою, адже тут вона здобула свою першу індивідуальну перемогу на міжнародних стартах.
Уперше в сезоні продемонструвавши ідеальну стрільбу, вона стала чемпіонкою Європи у спринті.
«Зараз у мене йде підготовка до чемпіонату світу. Старти на чемпіонаті Європи знаходилися в програмі для швидкісної роботи, щоб підійти до ЧС у хорошій формі. Чесно, сама не знаю, як вдалося сьогодні, нарешті, відстрілятися чисто», — прокоментувала несподіваний успіх Джима. Хороші шанси мала Юлія на золотий «дубль», утім захистити лідерство в гонці переслідування їй завадили два промахи. Тож обмежилася українка «сріблом» «персьюту», котрий виграла росіянка Старих. Домінували наші північні сусіди й у змішаній естафеті. «Синьо-жовтим» же дісталася «бронза».