Він удома

31.01.2017
У неділю у Києві перепоховали останки українського письменника Олександра Олеся (Кандиби) та його дружини Віри. Нагадаємо, їхній прах на початку місяця було примусово ексгумовано в Празі. 
Відспівували письменника у Володимирському соборі. Прощальну літургію провів Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Храм був ушерть заповнений людьми, які вірили: це гарний знак для країни, що нарешті повертає своїх видатних дітей додому. За упокій душ молилися родичі Олександра Олеся з Канади, земляки письменника, кияни, перші особи держави. У панахиді-прощанні з митцем узяли участь Президент Петро Порошенко та його дружина. За словами глави держави, перепоховання в Україні Олександра Олеся стало дуже символічним. «У своїх творах великий поет не раз різними художніми засобами доносив, що саме внутрішні чвари і розбрат, невміння об’єднатися заради великої мети, не раз призводили в історії України до трагічних наслідків», — сказав Петро Порошенко. 
Після молебня прах видатного сина українського народу та його дружини перепоховали на Лук’янівському кладовищі. Там були присутні більше сотні людей. Церемонія проходила у супроводі музичних творів українських композиторів, які виконали етнографічний хор «Гомін» та Оркестр почесної варти окремого полку Президента України. Над могилою прочитали кілька віршів Олександра Олеся. 
У Києві на могильній плиті відтепер значитиметься також ім’я сина Олександра та Віри Кандиб — Олега Ольжича, останки якого і досі не знайдено. У 1944-му його закатували до смерті у концтаборі Заксенгаузен.
За словами міністра культури України Євгена Нищука, могила Олександра Олеся у Києві покладе початок створенню Алеї почесних поховань видатних українців, які знайшли свій спокій по всьо­му світу. Перенесення їхнього праху до України відбуватиметься лише за згоди родичів. 
Нагадаємо, на початку січня в Празі примусово ексгумували останки українського поета-символіста, драматурга і публіциста Олександра Олеся та його дружини. До недавнього часу ренту за могилу Олеся платив за власною ініціативою виходець з України Володимир Михайлишин. Однак нещодавно Михайлишин помер, і його син вирішив поховати батька на місці Олеся. Для перепоховання Олександра Олеся Кабінет Міністрів України виділив 140 тис. грн.