Граблі Дональда Трампа

31.01.2017
Минулої п’ятниці Дональд Трамп своїм указом призупинив терміном на 120 днів (а сирійцям — на невизначений термін) дію програми США щодо прийому біженців, а також заборонив в’їзд у США впродовж найближчих 90 днів громадянам Ірану, Іраку, Лівії, Сирії, Сомалі, Судану та Ємену, повідомляє «Євроньюс». Президентський указ обмежує в’їзд на територію США громадянам вказаних країн навіть за умов наявності у них віз чи зелених карток. Президент переконаний: до таких дій треба було вдатися вже багато років тому.
Дозвіл на в’їзд може бути виданий лише за умов, якщо це в національних інтересах США. Високопосадовець Держдепартаменту каже, що їхні юристи наразі працюють над тим, як саме інтерпретувати це формулювання. Тим часом федеральні служби повідомляють: багатьох людей вже було затримано в суботу після того, як указ набрав чинності, 173 — не пустили на борт літаків, що вирушали до США. Білий Дім каже, що більшість iз них за добу відпустили.
Указ Трампа викликав хвилю обурення та протести в США та світі. У Сполучених Штатах десятки тисяч людей вийшли на акції протесту у великих містах і аеропортах, щоб висловити свою незгоду з антиміграційним указом Трампа. «Це атака на саму основу нашої демократії!» — сказала сенатор iз Массачусетсу Елізабет Воррен, яка приєдналась до демонстрантів у Бостонському аеропорту. Демонстрації проти, як вважають учасники мітингів, антиіммігрантського указу, прокотилися по всій країні. Сотні протестувальників зібрались у неділю перед Білим домом, скандуючи: «Ні ненависті, ні страху, ласкаво просимо, біженці!». 
Одна з найбільших акцій відбулась у Беттері-парку, що в нью-йоркському Манхеттені, у ній взяли участь близько 10 тисяч осіб. Протестували також Лос-Анджелес, Філадельфія, Х’юстон, Бостон, Луївіль та Детройт. У суботу ж протести відбулися у великих аеропортах, зокрема у міжнародному аеропорту імені Даллеса, який розташований недалеко від Вашингтона, у міжнародному аеропорту імені Джона Кеннеді у Нью-Йорку і також у міжнародному аеропорту Лос-Анджелеса.
Правозахисники обіцяють боротися надалі. Вже в суботу Американський союз громадянських прав подав позов в одному з федеральних судів Нью-Йорка від імені двох затриманих іракців, яким загрожувала депортація. Федеральний суддя виніс вирок на користь позивачів, що заблокувало депортацію десятків інших затриманих іноземців. «Ми сьогодні показали, як може працювати суд. Суд — бастіон нашої демократії. Коли президент Трамп підписує закони чи президентські укази, які порушують Конституцію чи є незаконними, у нас є суди, які можуть захистити права всіх», — сказав виконавчий директор Союзу Ентоні Ромеро.
Дії Трампа зустріли значний опір судової та місцевої виконавчої влади. Прокурори 16 штатів назвали заборону неконституційною, щонайменше п’ять штатів призупинили на своїй території дію тих чи інших пунктів президентського указу. Указ Трампа викликав гостру реакцію з боку влади семи країн, яких він стосується. Іран віддячив Вашингтону таким самим указом про заборону в’їзду американських громадян. До подібних дій закликав парламент Іраку. Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей та канцлер Німеччини Ангела Меркель у неділю приєдналися до критики антиімміграційного указу Трампа. Канадський прем’єр Джастін Трюдо запевнив, що його країна прийме тих біженців від воєн, яких не забажають прийняти США. Своє занепокоєння указом Трампа висловили Швейцарія та Голландія. Президент Франції Франсуа Олланд пригрозив Трампу «відповідними діями». 
У міністерстві національної безпеки США тим часом кажуть, що президентський указ залишатиметься в силі. Водночас кілька губернаторів-демократів, місцевих генеральних прокурорів та правозахисних груп заявили про те, що розглядають можливість подання власних позовів, щоб визнати антиіммігрантський наказ неконституційним на підставі релігійної дискримінації.
Прес-секретар Білого дому Шон Спайсер в інтерв’ю каналу Ей-Бi-Сi захистив позицію адміністрації відносно обмеження в’їзду до Сполучених Штатів громадянам із семи країн, де проживають переважно мусульмани. «Для того щоб переконатися, що люди, яких ми пускаємо в нашу країну, приїжджають сюди з мирними намірами. У світі ще 46 країн iз мусульманським населенням, яких цей указ не зачіпає», — сказав Спайсер.
Сам Дональд Трамп пояснює, що його указ спрямований не проти мусульман, а проти потенційних терористів, адже країни, про які йдеться, були названі «джерелами терору» ще адміністрацією Барака Обами. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Дональд Трамп уперше за час перебування на президентській посаді дав особистий дозвіл на проведення військової операції за межами США. Війська США напали на оплот «Аль-Каїди» в центральному Ємені, вбивши 14 бойовиків. Загинув також один американський військовий, ще трьох поранено. За повідомленнями, в операції, що відбувалася в провінції Ель-Бейда, брали участь кілька гелікоптерів «Апач». Серед убитих у битві, яка тривала впродовж 45 хвилин у районі Якла, було троє старших чинів «Аль-Каїди». Місцевий чиновник також заявляв, що американські вертольоти стріляли по лікарні, школі і мечеті. У Ємені вже два роки триває збройна боротьба між прибічниками президента, якого визнає міжнародна спільнота, і шиїтськими повстанцями-хуситами.