Недуга, але не та…

31.01.2017
Недуга, але не та…

Схожі симптоми мають різні недуги. (Фото з сайта zoj.kz.)

Медичні експерти назвали чотири хвороби, в діагностиці яких лікарі найчастіше допускаються помилок. Виявляється, втома може бути ознакою проблем із печінкою, а синдром подразненого кишечнику нерідко свідчить про целіакію (хронічну недугу тонкого кишечнику, пов’язану з несприйняттям організмом білка — глютену).
Під час останніх досліджень американські вчені довели, що приблизно в кожного третього пацієнта з астмою насправді цього захворювання немає, просто лікарі помилилися з діагнозом. Однак не тільки у випадку з астматиками, на жаль, трапляються такі помилки.
Скажімо, в значної кількості жертв клінічної депресії є гіпотиреоз — стан, при якому організм не виробляє достатньої кількості гормону тироксину для підтримки роботи різних систем організму. Брак цього гормону справді може викликати депресії, сонливість і навіть відчуття постійного холоду. До речі, деменцію (набуту недоумкуватість) на перших стадіях також нерідко сприймають за депресію.
Синдром подразненого кишечнику супроводжується такими симптомами, як здуття, хронічна діарея або біль у животі, і ці симптоми не мають видимих причин. Однак усі ці ознаки також є симптомами целіакії — імунної реакції організму на глютен. Це білок, який міститься в пшениці, вівсі, рисі та ячменю. Значна кількість жертв целіакії марнують час, лікуючись від синдрому подразненого кишечнику.
Порушення місячного циклу в жінок, припливи, здуття, збільшення ваги і перепади настрою — все це начебто класичні симптоми менопаузи. Але іноді вони також можуть свідчити про рак яєчників, надмірну активність щитоподібної залози або навіть лімфолейкозу — раку лімфатичної системи, кровоносних судин і залоз. Цю недугу супроводжує посилена нічна пітливість.
Досить великим є список недуг, що їх помилково приймають за звичайну втому. Серед них — рак, хвороба Лайма, яка поширюється кліщами, а також захворювання печінки на кшталт гепатиту С. На жаль, дуже часто жертви цієї хвороби нічого не підозрюють про проблему, аж доки печінка не виявиться повністю зруйнованою, а зовнішні ознаки жовтяниці не стануть аж надто виразними.