Приємний сюрприз: українські фігуристи здивували своїми результатами на чемпіонаті Європи

01.02.2017
Приємний сюрприз: українські фігуристи здивували своїми результатами на чемпіонаті Європи

Завдяки старанням харківського дуету Олександра Назарова — Максим Нікітін Україна вперше за багато років зможе розширити своє представництво в танцях на ЧЄ. (Фото з сайта ufsf.com.ua.)

Відсутність у нашої федерації можливості заповнити на чемпіонат Європи та світу навіть мінімальні квоти без зайвих слів свідчила, що з фігурним катанням у нашій країні серйозні проблеми.
 
До цьогорічного європейського форуму єдиним досягненням, яке можна було занести до активу синьо-жовтої збірної, вважався виступ на ЧЄ-2010 танцювального дуету Ганна Задорожнюк — Сергій Вербило, котрі посіли на тому турнірі місце в «топ-10».
 
За традицією останніх років, на континентальний чемпіонат-2017 до Острави наша команда фігуристів вирушила в неповному складі.
 
На змагання спортивних пар вітчизняні шанувальники фігурного катання знову дивилися через призму виступів нашої колишньої співвітчизниці Олени Савченко, яка з новим партнером Бруно Массо здобула для Німеччини європейське «срібло».
 
Про подібного роду висоти українські збірники наразі можуть лише мріяти.
 
Проте, з огляду на виступ в Остраві нашого танцювального дуету у складі Олександри Назарової та Максима Нікітіна, медальні сподівання нашого фігурного катання не виглядають абсолютно безнадійними.
 
Змінивши в міжсезоння наставника, харківські фігуристи стали першими за багато років повпредами України, котрі завершили чемпіонат Європи в першій десятці.
 
Якщо для самих спортсменів підсумкове дев’яте місце — це позитивні емоції, задоволення професійного его, визнання, то для українського фігурного катання успіх вихованців Ігоря Шпільбанда (США) має дещо інші характеристики, бо дозволяє з помірним оптимізмом дивитися в майбутнє.
 
Завдяки потраплянню Назарової та Нікітіна в фінальну десятку на наступний ЧЄ Україна зможе заявити не одну, а дві танцювальні пари. А це, як не крути, невеличкий, але прогрес.
 
Із натяжкою можна назвати «поступальним рухом уперед» і виступ на ЧЄ-2017 Івана Павлова.
 
На своєму другому єврофорумі учень Дмитра Шкідченка нічого екстраординарного не продемонстрував, утім у порівнянні з попереднім роком 18-річний киянин в турнірній таблиці зробив один крок угору, посівши в підсумку 14-ту позицію.
 
А от Ганні Хниченковій додати за минулий рік у катанні не вдалося. Як і на своєму дебютному ЧЄ, в Остраві представниця Дніпра знову впала, вдруге поспіль обмежившись скромним 21-м місцем. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Підсумковий результат. Спортивні пари. 1. Тарасова/Морозов (Росія) — 227,58 бала. 2. Савченко/Массо (Німеччина) — 222,35. 3. Джеймс/Сіпре (Франція) — 220,02.
 
Танцювальні дуети. 1. Пападакіс/Сізерон (Франція) — 189,67. 2. Каппелліні/Ланотте (Італія) — 186,64. 3. Боброва/Соловйов (Росія) — 186,56... 9. Назарова/Нікітін (Україна) — 154,65... 
 
Чоловіки. 1. Фернандес (Іспанія) — 294,84. 2. Ковтун — 266,80. 3. Коляда (обидва — Росія) — 250,18... 14. Павлов (Україна) — 202,87...
 
Жінки. 1. Медведєва — 229,71. 2. Погоріла (обидві — Росія) — 211,39. 3. Костнер (Італія) — 210,52... 21. Хниченкова (Україна) — 136,57...