Лижню — молодій мамі: українські спортсмени здобули на Універсіаді вже чотири медалі

01.02.2017
Лижню — молодій мамі: українські спортсмени здобули на Універсіаді вже чотири медалі

Анна-Марі Данча (до заміжжя Чундак) відкрила лік українських нагород на зимовій Універсіаді в Алмати. (Фото з сайта wikimedia.org.)

На відміну від «білих» Ігор, де виграти медалі українським олімпійцям вельми складно, зимова Універсіада дає нашим спортсменам значно більше шансів «на призи».
 
Особливо їх багато у студентів, які на професіональному рівні займаються своїм видом спорту.
 
Красномовним підтвердженням цього факту стали два перші дні 27-ї за ліком Всесвітньої зимової універсіади, впродовж яких синьо-жовта скарбничка поповнилася чотирма нагородами.
 
Про сильні позиції українців у сноубордингу говорити не доводиться.
 
Утім про наполегливі олімпійські старання у паралельному слаломі представниці Закарпаття Анна-Марі Чундак вітчизняні вболівальники чули не раз.
 
Після Ігор-2014 у Сочі спортсменка одружилася й узяла паузу. На Універсіаду до Алмати закарпатська сноубордистка приїхала у статусі молодої мами та з прізвищем чоловіка.
 
На п’єдестал по срібну нагороду, здобуту у змаганнях з гігантського паралельного слалому, піднімалася Анна-Марі Данча, котра захищає в Казахстані кольори Львівського державного університету фізичної культури.
 
Дотягнутися до подіуму зумів і її колега по сноубордистській збірній — Олександр Белінський — студент Харківської державної академії фізичної культури і спорту.
 
Одразу в двох профільних дисциплінах — паралельному гігантському слаломі та гігантському слаломі — йому вдалося вибороти «бронзу».
 
Аналогічного ґатунку відзнаку Універсіади принесла студентській збірній України й молода біатлоністка Надія Бєлкіна.
 
Якби не відверто слабка стрільба в індивідуальній гонці, могла б представниця резервного складу нашої національної біатлонної команди розраховувати й на вище місце.
 
Але навіть у протистоянні зі «звичайними студентками» п’ять промахів (читай — п’ять додатових хвилин штрафу) — занадто велика фора.
 
Відзначимо, що загалом боротися за медалі алматинської Універсіади прибув 61 вітчизняний спортсмен. Найбільше представництво в синьо-жовтому колективі мають Національний університет фізичного виховання і спорту України, Львівський державний університет фізичної культури та Харківська державна академія фізичної культури.
 
Додамо, що, окрім біатлону та сноубордингу, можливість виграти нагороди матимуть наші повпреди в гірськолижному, ковзанярському спорті, лижних гонках, стрибках iз трампліна, лижному двоєборстві, фристайлі, фігурному катанні та шорт-треку. 
 

ПОКАРАННЯ

Продовжуючи тему допінгу, Міжнародний паралімпійський комітет не до­зволив російським спортсменам брати участь у кваліфікаційних змаганнях до Паралімпіади-2018.
 
Нагадаємо, що раніше МПК відсторонив паралімпійську збірну Росії від участі в літніх Іграх.