«Бої» за «Арсенал»: в Україні відтворили бій із більшовицькими заколотниками проти УНР

01.02.2017
«Бої» за «Арсенал»: в Україні відтворили бій із більшовицькими заколотниками проти УНР

Реконструкція бою між «арсенальцями» і бійцями УНР у центрі столиці.

Видовищною була реконструкція бою 99-річної давнини — між армією УНР та більшовиками, які підняли бунт на заводі «Арсенал» у січні 1918 року, тоді як «крутянці» стримували муравйовські орди «червоних» на підступах до Києва, — яку вперше здійснено за роки незалежності завдяки старанням Всеукраїнського об’єднання «Свобода» 30 січня у столиці.
 
Було навіть використано справжню тогочасну артилерійську гармату. Дух тих буремних часів додавав не лише запах пороху в повітрі, а й місце, адже театралізоване дійство відбувалося саме там, де «тоді» йшов реальний бій — навпроти «бунтівного» заводу «Арсенал», поблизу сучасної станції метро «Арсенальна». 
 
Події, за якими спостерігав багатолюдний натовп, відтворювали зо 30 реконструкторів у формі більшовиків та бійців УНР. Участь у відтворенні історичних подій вони беруть не вперше.
 
«Головна ідея цього заходу — зацікавити, щоб люди, подивившись, згодом могли прочитати, підняти якісь матеріали, аби розібратися, що ж насправді відбулося у неспокійному 1918 році», — розповідає один із реконструкторів Станіслав.
 
А його колега-актор Сергій додає:
 
«Відтворення — для того, щоб люди знали, що і як було, за що боролися й що виборювали, як формувалася Українська держава, які вона пройшла випробування для подальшого утвердження. І найголовніше — які люди за всім цим стояли». 
 
Форму та стрілецьку зброю для автентичності й створення видовищної «картинки» знаходили самостійно, а гармату взяли на київській кіностудії ім. О. Довженка.
 
«Бій» тривав майже півгодини: більшовицька барикада (поблизу відомого пам’ятника з гарматою) символізувала стіни заводу «Арсенал» — бунтівники стріляли з рушниць, дали декілька черг із кулемета «Максим»...
 
Бійці УНР гатили з гармати, рушниць та кулемета «Льюїс» так, що аж у вухах позакладало. Обидві сторони втрачали бійців, але зрештою заколотники здалися.
 
Треба віддати належне акторам, які дуже реалістично й майстерно відтворили бій, адже недарма готувалися до нього більше двох тижнів — ретельно підбираючи одяг, зброю та проводячи тренування. 
 
Без перебільшення можна стверджувати, що ідея «свободівців» дуже правильна й подібні заходи потрібно проводити, відтворюючи визначні історичні події, аби до них долучалося побільше мешканців столиці та її гостей.
 
Та й по всій Україні аналогічні відтворення в автентичних місцях просто необхідні, адже ми повинні пам’ятати своє минуле.
 
Залишається лише додати, що всім відому «арсенальську гармату» на Арсенальній площі, яку встановили ще у 1923 році як пам’ятник «Загиблим робітникам заводу «Арсенал», навряд чи ми побачимо на реконструкції у наступному році: у рамках декомунізації директор Українського інституту Нацпам’яті Володимир В’ятрович пропонує її демонтувати й передати в один зі столичних музеїв.