Авдіївка у вогні: городянам загрожує гуманітарна катастрофа, їх готують до евакуації

01.02.2017
Авдіївка у вогні: городянам загрожує гуманітарна катастрофа, їх готують до евакуації

Захисники Авдіївки з 72-ї бригади героїчно обороняють місто. (Фото з сайта umoloda.kiev.ua.)

Третю добу тривають криваві бої за місто Авдіївка, що на північ від окупованого Донецька. Незважаючи на значні втрати, ворог продовжує затято або з примусу лізти назустріч смерті від української зброї. 
 
При цьому окупантам начхати не лише на мирне населення (у ніч на вівторок ворог почав поливати житлові квартали вогнем iз «градів»), а й на власних бойовиків. Адже, щоб не оголошувати режим «тиші», окупанти відмовилися вчора по обіді забирати з поля бою своїх поранених і загиблих. 
 
За даними бійців 72-ї бригади, яка героїчно тримає оборону міста, під час одного зi штурмів було ліквідовано відомого бойовика на прізвисько «Консул». Серед поранених і відомий своєю жорстокістю ватажок банди «Сомалі» Михайло Толстих на прізвисько «Гіві». 
 
Воїн АТО Мартин Брест на своїй сторінці у «Фейсбуцi» повідомив, що, відповідно до радіоперехоплення, батальйон «Сомалі», ватажком якого є «Гіві», зазнав втрат обсягом 40%.
 
Також Брест зазначає, що «Гіві» дав наказ кинути в бій останній резерв — танкову роту. Після чого за наказом «Гіві» бо­йовики помилково накрили артилерією свої ж позиції в районі ринку «Господарочка». 
 
Цинізм загарбників засвідчує той факт, що бойовики терористичної «ДНР» обстріляли житлові квартали Авдіївки з БМ-21 «Град», попередньо розмістивши установки в житлових масивах Донецька (це засвічують повідомлення і світлини донеччан у соцмережах).
 
Звісно ж, щоб не отримати «вогонь у відповідь» від української артилерії. 
 
Відтак у самій Авдіївці є жертви серед цивільних мешканців. У місті оголошено надзвичайний стан, оскільки внаслідок обстрілів пошкоджено основні комунікації. Мешканці сидять без світла, води і тепла.
 
Робочі бригади в Авдіївці не могли відновити водопостачання та енергопостачання саме через обстріли.
 
Коли цей номер «УМ» готувався до друку, стало відомо, що ворог знизив кількість обстрілів і гатив уже не по мирних кварталах міста, а по промзоні Авдіївки, де тримають оборону бійці ЗСУ. 
 
Влада Донеччини запевняла, що масштабної евакуації населення вдасться уникнути. Тож станом на вчора людей евакуювали лише зі старої частини міста й лише за бажанням.
 
На вулицях міста волонтери роздавали людям хліб, а рятувальники з МНС — гарячий чай і кашу. На території міста організовано 11 пунктів обігріву. 
 
Утім, рятувальники готові за наказом швидко евакуювати 12 тис. громадян (в Авдіївці вдвічі більше населення).для чого підготовлено 80 автобусів (здатні одночасно евакуювати 3 тис. чоловік) і два приміських електропоїзди (можуть евакуювати до 1,6 тис. осіб за один рейс). 
 
Людей планують евакуювати у найближчі 10 населених пунктів: Краматорськ, Костянтинівка, Друж­ківка, Покровськ, Селидове, Горняк, Новгородське, Українськ, Бахмут і Слов’янськ. 
 
Гендиректор Авдіївського коксохімічного заводу Муса Магомедов повідомив, що до ранку вівторка робітники підприємтсва змогли утримати генерацію та обігрів Авдіївки на коксовому газі, але чекають подачі природного газу. 
 
За даними РНБО, терористи з «ДНР» випустили півтори тисячі снарядів та мін у напрямку позицій ЗСУ в Авдіївці впродовж понеділка — першої половини вівторка.
 
Та незважаючи на це, втрати російсько-терористичних військ значно перевищують втрати ЗСУ.
 
Секретар РНБО Олександр Турчинов зазначає, що у випадку продовження обстрілів Авдіївки рятувальники готові до евакуації мешканців міста на безпечну відстань до найближчих населених пунктів. 
 

ДО РЕЧІ

Україна закликає світ відреагувати на події в Авдіївці: офіційні представники української влади направили листи в ООН, Раду Європи та ОБСЄ з проханням втрутитися в ситуацію із загостренням російської агресії в цьому місті. 
 
Представник України в ООН Володимир Єльченко наголосив, що «якщо впродовж ночі атаки бойовиків в Авдіївці не припиняться, ми скликатимемо екстрене засідання Ради Безпеки ООН».
Президент Петро Порошенко через загострення в Авдіївці скликав засідання РНБО.
 
Так само постійна рада ОБСЄ оголосила про проведення у вівторок спеціального засідання, присвяченого ситуації в Авдіївці.