З елегантністю бульдозера: Трамп звільнив в.о. генпрокурора за критику його міграційного указу

01.02.2017
З елегантністю бульдозера: Трамп звільнив в.о. генпрокурора за критику його міграційного указу

Нового президента США краще не критикувати.

Дональд Трамп звільнив iз посади виконувачку обов’язків генпрокурора та міністра юстиції США Саллі Єйтс.
 
Єйтс у понеділок, 30 січня, оголосила, що юристи міністерства не будуть захищати міграційні обмеження, запроваджені указом президента країни, поки вона перебуває на своїй посаді.
 
За її словами, які цитують американські ЗМІ, вона не впевнена, що захист скандального документа «узгоджується з обов’язками відомства завжди шукати справедливості».
 
За кілька годин після цього її відправили у відставку рішенням глави держави. Трамп заявив, що вона «зрадила міністерство юстиції».
 
На її місце тимчасово призначили прокурора США у Східному окрузі штату Вірджинія Дану Бенте, написав у «Твіттері» прес-секретар Білого дому Шон Спайсер.
 
Саллі Єйтс була призначена на посаду генпрокурора екс-президентом Бараком Обамою, і незабаром її мав змінити республіканець Джефф Сешнс, який зараз очікує затвердження з боку Сенату.
 
Його кандидатуру запропонував Трамп. Хоча Джефф Сешнс теж раніше не підтримував заборону на в’їзд до США мусульман.
 
Незадоволені указом Трампа і представники Демократичної партії, які виступили на мітингу біля Верховного суду США.
 
«Те, що зробив президент, не відповідає інтересам безпеки. Це нерозсудливе і поспішне рішення. Щоб захистити нашу Конституцію та наш народ, ми маємо бути сильними та розумними», — заявила лідер меншості у палаті представників Конгресу США Ненсі Пелосі.
 
Штат Вашингтон заявив про намір подати позов до федерального суду з метою оскаржити антиміграційний указ президента. Вашингтон — перший штат, який вдасться до подібного кроку на тлі обурення рішенням Трампа як у США, так і за кордоном. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Великій Британії станом на кінець понеділка петиція з закликом відмінити офіційний візит Дональда Трампа до цієї країни набрала більше 1 мільйона 270 тисяч підписів.
 
Згідно з протоколом, візит новообраного президента США до Великої Британії, який має відбутися влітку, повинен супроводжуватися прийомом у королівській резиденції і бенкетом у присутності Її Величності королеви Єлизавети ІІ.
 
Текст петиції був розміщений на сайті британського парламенту ще до візиту британського прем’єра Терези Мей до США і спочатку залишався майже непоміченим, але після міграційних декретів Трампа кількість підписів під ним почала стрімко зростати.
 
Щоправда, відмінити візит Трампа на підставі петиції парламент не може. Її обговорення матиме лише символічний характер.
 
В адміністрації прем’єр-міністра Терези Мей повідомили, що запрошення відвідати з офіційним візитом Британію було передане американському президенту, і Дональд Трамп прийняв його.