Черкаська студентка створила тактильний календар для людей із вадами зору

01.02.2017
Черкаська студентка створила тактильний календар для людей із вадами зору

Весна вже на кінчиках пальців. (Фото з «Фейсбука».)

Черкаський державний технологічний університет похвалився унікальною розробкою своєї третьокурсниці Дарини Дихно.
 
Дівчина навчається­ на факультеті комп’ю­те­ризованих технологій машинобудування та дизайну і створила тактильний календар для людей із вадами зору.
 
А оскільки тамтешня кафедра дизайну активно долучилася до громадського проекту «Тактильні книжки для слабозорих та незрячих дітей», то Даринка у своїй семестровій роботі втілила ідею тактильного календаря.
 
«Цей календар може спростити життя тисячам людей. Усі відбитки на календарі досить об’ємні і їх можна сприймати пальцями рук на дотик», — повідомили «УМ» у прес-службі вишу.
 
Як розповідають в університеті, сторінки Даринчиної роботи містять зображення, які ілюструють дію органів чуття, а кожна пора року має свою асоціацію, що передається через художній образ.
 
Наприклад, навесні пробудження природи милує наше око, отже, відповідно, орган відчуття на календарі — око, бо його функція — сприймати візуальні образи.
 
«Праворуч на винаході розташована календарна сітка, виконана шрифтом Брайля для людей із вадами зору та арабськими цифрами — для ширшого кола користувачів», — пояснюють на кафедрі дизайну.
 
В університеті сподіваються, що тактильний календар Даші Дихно незабаром надрукують, і він допоможе людям, які сприймають навколишній світ на дотик.